Ajudar a les persones en risc d’exclusió social a assolir l’autonomia. Aquesta és una de les principals funcions de Càritas Arxiprestal Anoia Segarra i també un dels principals reptes per atendre les persones que pateixen aquesta situació, per motius diversos. Des d’aquest mes de febrer l’entitat disposa a Igualada d’un pis d’acollida per a homes
Com explica la directora de Càritas, Montserrat Roca, el pis d’acollida dona continuïtat a la funció que ja havia tingut aquest immoble, però amb un altre col·lectiu: el dels infants en risc d’exclusió social.
Des de Càritas fa temps que treballaven per rehabilitar-lo i tornar-lo a obrir per donar resposta a una necessitat que es troben molt sovint: la dels homes sols sense recursos econòmics, ni xarxa personal que els permetin tenir un lloc on viure.
El projecte, per tant, té com a objectiu proporcionar-los unes condicions de vida digna, facilitant-los un acompanyament des dels serveis de l’entitat i ajudant-los a avançar cap a la seva autonomia. I és que el primer pas per començar un camí d’integració a una vida digna i autònoma és tenir un lloc on viure, per tenir la tranquil·litat que permet posar l’atenció en la formació, la recerca de feina i la participació en la vida de la ciutat.
L’habitatge té capacitat per a 6 persones, però de moment al pis hi ha només dos joves. És una residència temporal i precisament el principal compromís que han d’adquirir és el de dedicar el temps que estaran d’acollida, a la seva formació i preparació per tal de poder assolir les eines necessàries per a la seva autonomia.
L’immoble ha estat rehabilitat per Càritas amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada i altres empreses privades, que ho han fet de forma altruista.
Una dificultat afegida a l’exclusió social: la llei d’estrangeria
Amb l’accés a l’habitatge es pot resoldre el primer dels reptes que tenen les persones que es troben abocades al carrer i també una de les primeres dificultats amb les quals es troba Càritas. Queda, però, pendent aconseguir els plens drets socials i superar un altre obstacle: la llei d’estrangeria.
Com assenyala Montserrat Roca, aquesta manca de drets socials i del dret al treball en molts casos va lligada a les dificultats que comporta la llei d’estrangeria i així ho denuncien des de Càritas que veu com continua augmentant l’arribada de persones migrants. “Han de passar tres anys perquè una persona sense papers pugui tenir una feina regular, tres anys durant els quals han de sobreviure” assenyala Roca.
A això se suma la contradicció que algunes ajudes o subvencions a vegades posen límits i condicions que dificulten la participació de les persones a les quals han d’atendre. És el cas, per exemple, ens deia Roca d’algunes ajudes de la Unió Europea que volen fomentar la inserció laboral i la formació, però que deixen fora dels projectes a les persones no regularitzades. És per aquest motiu que l’entitat ha de buscar els recursos en altres llocs, sovint en el món empresarial o també en aportacions particulars de la ciutadania. Per a Càritas és molt important poder comptar amb aquests recursos i fan una crida a la responsabilitat social d’aquestes Entitats amb cor, que és el nom que utilitzen en la campanya. per aconseguir un compromís i un impacte social transformador.
Càritas alerta del cansament de la solidaritat
Segons el darrer informe FOESSA sobre Exclusió i Desenvolupament Social a Espanya que va fer públic Càritas el juny de 2019, la ciutadania ha baixat la guàrdia en aquest tema. L’informe de Càritas adverteix que la solidaritat decau en una societat cada vegada més individualista en les quals les opcions polítiques xenòfobes creixen.
Com explica Montserrat Roca, per Càritas atendre les persones en risc és una prioritat tot i que la primera assistència bàsica ha de correspondre a l’administració pública. Tot i així continuen invertint diners d’una banda, en ajudes directes, per a cobrir necessitats bàsiques i per altra, en l’acompanyament a la recerca de feina i formació, i en l’empoderament.
Un any més de garantia per al funcionament de la llar d’acollida a dones víctimes de violència masclista
Aquests dies l’entitat ha estat també notícia pel recent conveni signat amb el Consell Comarcal de l’Anoia per accions de suport a dones víctimes de violència masclista. L’ens comarcal ha aprovat per unanimitat destinar 45.000 euros, aquest any 2020, al funcionament de la llar, un projecte complex, perquè és un servei que ha d’estar obert les 24 h. Tot i que és responsabilitat de la Generalitat, el gestiona Càritas i, ara per ara, necessita trobar anualment la complicitat de l’administració.
Un altre dels projectes molt reexits de Càritas és la botiga de roba de segona mà. Montserrat Roca recordava que la botiga està obert a tothom i animava a continuar fent-ne ús, perquè a més a més permet que hi hagi quatre persones treballant.
Qualsevol persona o entitat que vulgui col·laborar amb Càritas pot trucar per telèfon al 93 803 27 47.