- Oficina tècnica de Cribratge de l’Anoia animar a participar en el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama.
- Des de la Unitat de Mama han demanat ajuda en la difusió de la importància d’acudir a la citació per fer-se la mamografia.
En època de pandèmia la visita als hospitals s’ha reduït fins el punt que moltes persones fins i tot hi han deixat d’anar, malgrat tenir problemes de salut o haver de complir amb revisions periòdiques. És el cas de les dones que han de passar el control de les mamografies.
Segons afirmen des de la Unitat de Mama de l’Hospital Universitari d’Igualada, s’estan trobant amb dones que fallen a la cita per fer-se la mamografia de control per a la detecció de càncer de mama. Algunes, segons asseguren des del centre, manifesten que els fa una mica de por anar a l’Hospital per fer-se-la, amb tot el tema del coronavirus.
És per això que des de l’Oficina tècnica de Cribratge de l’Anoia volen donar un missatge de tranquil·litat i sobretot recordar que fer-se la mamografia és segur. Com expliquen en una carta que han fet arribar a les usuàries, es fa la desinfecció necessària, es disposa d’una sala d’espera suficientment gran per mantenir les distàncies de seguretat i s’han espaiat les agendes, perquè no s’acumulin visites.
Des del mes de juny del 2020, que es van reprendre les mamografies de cribratge, no s’ha comunicat cap cas de COVID-19 que s’hagi contagiat a la sala d’espera de radiologia, ni al box de mamografies.
La importància de les mamografies en la prevenció del càncer de mama
A tot això també afegeixen la importància de la prevenció en el càncer de mama: “una mamografia a partir dels 50 anys i repetida cada dos anys entre els 50 i 69 anys pot ajudar a detectar el càncer de mama en una etapa inicial, amb major èxit de curació”.
Les mamografies són proves senzilles que es fan en el servei de radiologia de l’Hospital Universitari d’Igualada, “es realitzen amb les màximes garanties de seguretat i higiene, seguint els protocols establerts pels especialistes d’infeccions”.
Per tal de poder garantir les mesures de seguretat, recomanen a les dones anar soles, amb mascareta, fer ús del gel hidroalcohòlic i ajustar-se a l’hora de la cita; no venir abans. I si tenen algun símptoma com pot ser febre, tos, dificultat respiratòria o malestar general, ho facin saber abans de venir a la cita (els donaran una de nova) i ho notifiquin als referents del Centre d’Atenció Primària.
És molt important tenir l’adreça i el telèfon actualitzats en el Registre Central d’Assegurats de Catalunya, des d’on es faciliten les dades del Programa. Es pot comprovar a través del 061 o del Centre d’Atenció Primària.