L’Anoia Tast-Tech s’ha convertit en una cita anual esperada per infants i joves famílies i escoles. Aquesta edició presentava moltes novetats. Per una banda, el canvi de dates que ha passat de l’octubre al gener per facilitar als centres escolars que puguin presentar els projectes en els que treballen

La mostra ha ofert 15 tallers amb un total de 39 sessions, una conferència sobre com utilitzar la tecnologia d’una manera artística i creativa a les aules i espais amb demostració de les activitats tecnològiques que es duen a terme en 10 centres escolars de la comarca.
Un d’aquests centres és l’Institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí va participar, per primera vegada, en l’Anoia Tast-Tech. Ariadna Tené i Andrea Martos de 3r d’ESO, Josep Llopart i Raúl Martos de 2n de batxillerat, i Toni Barrantes, ex alumne del centre i estudiant de primer d’Informàtica a la UPC, i els professors de Tecnologia, Ricard Caselles i Rosa Manzano han valorat la jornada com una experiència positiva i molt interessant.
En el marc del Tast-Tech, l’Institut Pla de les Moreres va muntar un estand per mostrar diferents projectes de recerca. Ricard Caselles, professor de Tecnologia assegura que l’estand de Vilanova era dels millors de la fira, tant pel nombre de projectes que s’hi exposaven com per la seva qualitat.
La mateixa opinió té la cap del departament de Tecnologia Rosa Manzano que destaca el fet d’haver pogut exposar els treballs de recerca fora de l’institut. Es tracta de projectes molt elaborats i vistosos, explica, entre els quals també es va mostrar al públic una impressora 3D que va causar força expectació.
L’assignatura de tecnologia s’introdueix a 1r d’ESO, amb programació Scracht i a 3r i 4t s’utilitza l’Scracht for Arduino, una plataforma que permet la interacció amb un conjunt de plaques mitjançant esdeveniments d’usuari. A batxillerat, s’aprofundeix en la pràctica i es demanen treballs de recerca basats en la programació amb Arduino.
Des de les classes de tecnologia de l’Institut Pla de les Moreres, explica Ricard Caselles, s’intenta oferir eines i recursos per motivar l’alumnat a investigar i a posar en pràctica els coneixements adquirits a l’aula. Es tracta, diu Caselles, que provin, investiguin i facin per ells mateixos.
Alguns alumnes, com Raúl Martos, explica que, en aquesta matèria, la cerca a internet és molt pràctica. L’inconvenient és que a la xarxa molta informació d’interès com tutorials i manuals sovint estan en anglès, una dificultat afegida que han de salvar, per exemple, amb els traductors en línia. En Raúl Martos, va presentar al Tast-Tech, una pròtesi mioelèctrica d’un braç.
Josep Llopart, un altre dels alumnes que va participar al Tast-Tech va presentar un braç robòtic, dissenyat, construït i programat per ell mateix. Tot i que nerviós al principi, es va entusiasmar amb l’experiència que li va permetre intercanviar impressions i coneixements amb diferents professionals que li han permès marcar-se una línia a seguir pel que fa a la seva futura formació.
L’Andrea Reyes també assegura que es va sentir incòmoda en un principi, una sensació que va revertir-se en el moment que va començar a veure els projectes que s’exposaven als diferents estands.
Toni Barrantes, que actualment estudia 1r d’informàtica a la UPC, veu positiva la irrupció de les noves tecnologies en el mon de l’ensenyament. Assegura que en una societat en la que la quitxalla està molt enganxada als dispositius mòbils, iniciatives com el Tast Tech, els poden motivar i redirigir els seus interessos. En aquest sentit, Barrantes creu que ells van ser referents per als petits durant aquesta fira.
L’espai de demostració d’escoles i empreses va estar concorregut durant tot el matí. A mig matí, moment àlgid, el recinte estava ple amb 300 persones i l’afluència de visitants a la matinal va ser d’unes 600 persones.