- L’institut vilanoví forma part d’una prova pilot per promoure la implementació de la robòtica educativa amb plaques Microbit.
- Fa poc ha participat en la Codeweek una trobada virtual que ha suposat la primera projecció exterior.
- També ha estat escollit per la Fundación Endesa per participar del RetroTECH, un projecte per impulsar la programació i la robòtica.
El passat divendres dia 21 d’octubre, l’Institut Pla de les Moreres va participar en la Codeweek una trobada virtual i en directe via streaming, amb altres centres educatius que formen part d’una prova pilot per promoure la implementació de la robòtica educativa amb plaques Microbit.

Miquel Díaz, cap del departament de Tecnologia, fa una valoració molt positiva d’aquesta trobada. Primer de tot, explica, van rebre el personal del departament de l’Àrea i Cultura Digital de Barcelona que tenen la infraestructura necessària per poder fer aquesta retransmissió. Es va planificar amb dos grups i a mesura que s’anaven presentant els centres s’anaven fent les connexions amb l’institut.
Aquesta implementació no és nova, el director Pep Martí ens explica que la robòtica al centre vilanoví ja té història. Fa molts anys van participar-hi aprofitant un projecte amb la Lego Leage, comprant un material que permetia els inicis de la robòtica, però el producte va quedar descatalogat i els costos de reposició eren molt elevats. Tot plegat va coincidir amb l’entrada d’aquestes plaques base, lliures de mercat i fàcils de programar.
També la nova LOMLOE especifica un enfocament al món digital i la robòtica, per tant, l’institut, des del departament de Tecnologia, s’anticipa una mica a aquest nou canvi, una aposta a nivell nacional i europeu.
Tal i com explica Miquel Díaz, la robòtica té una aplicació molt més àmplia del que ens pensem. El robot no únicament és un dispositiu que fa un moviment i que interactua amb l’entorn, sinó que la robòtica és programar qualsevol placa o element que faci una tasca determinada. Es podria fer una cinta transportadora, una cafetera, un semàfor.
La finalitat és entendre i poc a poc anar introduint l’alumnat aquest tipus de pensament computacional, ja que a la llarga no només els faran servir, sinó que molts d’ells, probablement, hi tindran feines relacionades
A l’Institut Pla de les Moreres la robòtica és una assignatura optativa, tot i que a la llarga s’acabarà implementant en tots els cursos i amb tot l’alumnat. Pep Martí ens explica que la robòtica està lligada amb altres àrees, per exemple al Pensament Computacional. No es tracta només de reproduir tasques que ja es coneixen, sinó que els alumnes puguin desenvolupar aquesta habilitat de pensament. A més està relaciona amb altres àmbits curriculars, com ara les matemàtiques o la lògica.
Participar a la Codeweek ha suposat la primera projecció exterior, però tindrà continuïtat. Seguiran participant en un grup de treball amb més centres, coordinat per Cultura Digital. Durant el curs, es faran nous projectes i noves trobades. A més, participaran a la Fira de la Tecnologia. És una manera de situar-se al mapa i tenir visibilitat, afirmen des de l’institut vilanoví.
RetroTECH
D’altra banda, l’Institut Pla de les Moreres també ha estat escollit per la Fundación Endesa per participar del RetroTECH, un projecte per impulsar la programació i la robòtica en l’àmbit educatiu. A la comarca de l’Anoia hi ha 5 centres més que també hi participaran.
Entrar en aquest projecte significa un repte per l’alumnat i l’institut, que a la vegada es beneficiaran de material concedit per La Fundación Endesa. Durant el curs els professors faran una formació específica per implantar-ho a l’aula i després presentar el projecte a final de curs.
Per acabar Pep Martí feia un suggeriment als pares aprofitant que venen reis. Existeixen al mercat lliure uns maletins molt complets per dedicar-se a la robòtica a un preu de 45€, “un regal interessant”, segons Martí.