- Segons l’Agència de Residus de Catalunya només a les llars, als comerços i a la restauració es malbaraten 35 kg d’aliments per persona cada any. Vol dir que a Vilanova del Camí s’estan malbaratant 400 tones d’aliments anualment
- La campanya s’emmarca en el Pla Local de Prevenció de Residus que es va aprovar al Ple de gener
“No llencis el menjar”, amb aquest suggerent lema, la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova del Camí amb la col·laboració i complicitat de Leitat i Vilanova Comerç, han encetat una campanya per reduir el malbaratament alimentari.
Segons les Nacions Unides, 1 de cada 3 aliments produïts al món és llença en algun punt de la cadena alimentària i segons l’Agència de Residus de Catalunya només a les llars, als comerços i a la restauració es malbaraten 35 kg d’aliments per persona cada any.
“Aquestes són xifres que ens han de fer reflexionar ja que si es tradueixen a Vilanova del Camí, amb quasi 12.500 habitants, vol dir que malbaratem més de 400 tones d’aliments cada any. Com a ciutadans hem d’actuar davant d’aquesta situació i reduir el malbaratament alimentari a les nostres llars i també als nostres comerços”.
Rafael Gabarri, regidor de Medi Ambient
L’Ajuntament de Vilanova del Camí impulsa i lidera la campanya “No llencis el menjar” realitzant les accions de comunicació, comprant els materials i donant suport en aspectes logístics. Però, en aquest projecte, compta amb la col·laboració i complicitat del Centre Tecnològic LEITAT i de Vilanova Comerç.
Pel que fa LEITAT, explica el regidor de Medi Ambient, ha elaborat el disseny dels materials, i farà diferents visites als comerços locals per explicar-los els objectius de la campanya, com s’hi poden adherir, perquè és important prevenir el malbaratament alimentari i com fer-ho. Passades unes setmanes, explica Rafael Gabarri, l’Ajuntament i LEITAT avaluaran conjuntament l’impacte que ha tingut la campanya.
“La campanya té dos públics objectius: Ciutadania i comerços, i especialment els que es dediquen al sector de l’alimentació i la restauració. Des de l’Ajuntament hem editat uns flyers informatius que es repartiran entre aquests comerços, amb diferents consells per reduir el malbaratament d’aliments. Els cartells, per exemple, incorporen un QR que adreça els usuaris al web municipal on hi ha tota la informació sobre la campanya”.
Rafael Gabarri, regidor de Medi Ambient
Aquesta campanya s’emmarca en un projecte municipal més ampli que és el Pla Local de Prevenció de Residus que es va aprovar pel plenari el passat mes de gener.
“L’objectiu del Pla és promoure la prevenció de residus i en especial aquells que siguin difícils de gestionar degut a les seves característiques o quantitats. L’any 2019 a Vilanova es van reciclar el 37,64 % dels residus, una xifra que cal anar millorant perquè seria òptim arribar al 60%. És especialment important el reciclatge de la fracció orgànica perquè és la que implica una major despesa municipal”.
Rafael Gabarri, regidor de Medi Ambient