Més activitats que mai a la 4a edició de la Jornada Gastronòmica del Col·lectiu Eixarcolant | ÀUDIO

28 Mar 2019

Les males herbes són les protagonistes de la Jornada Gastronòmica de Plantes Oblidades, una iniciativa única al sud d’Europa, organitzada pel Col·lectiu Eixarcolant. El dissabte 13 d’abril tindrà lloc la quarta edició d’aquest esdeveniment que compta amb una norantena d’activitats per descobrir i redescobrir les plantes silvestres, les varietats tradicionals i els seus usos

Marc Talavera impulsor de la jornada
Marc Talavera

La jornada compta amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal de l’Anoia i la Universitat de Barcelona. Protegir la saviesa popular, salvaguardar les llavors, desenvolupar un model agroalimentari més sostenible… Tot això i més forma part d’aquesta proposta que ja és referent més enllà de l’àmbit català.

Marc Talavera, un dels impulsors de la jornada i doctor en biologia per la Universitat de Barcelona, destaca l’alta qualitat i rigor de totes les activitats, documentades sempre des del coneixement científic. Ens deia, per exemple, que només 30 espècies vegetals són la base alimentària del 90% de la població. Tot això considerant que només a una comarca com l’Anoia, hi ha 400 varietats agrícoles tradicionals i un centenar d’espècies silvestres comestibles, és a dir que al llarg dels anys hem perdut riquesa i varietat.

Tot plegat indica que tenim un patrimoni que pot ser molt interessant, diu Talavera, a nivell ambiental per diversificar l’agricultura i sobretot a nivell alimentari.

El Col·lectiu Eixarcolant: recuperant el passat, transformant el futur

El Col·lectiu Eixarcolant (una entitat sense ànim de lucre) té precisament com a objectiu la recuperació (i adaptació a la realitat actual) dels usos d’espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals. No té res a veure amb un simple interès romàntic sinó que es tracta d’afavorir un model agroalimentari més sostenible, saludable i just. És per això que a part de la jornada, l’entitat realitza altres projectes de recerca científica, divulgació i assessorament.

Talavera ens recordava el significat del mot “eixarcolar”, sinònim de “birbar” de l’acció d’arrencar o separar les anomenades males herbes d’un conreu, per exemple les roselles, però que poden ser un recurs en un altre escenari.

La 4a Jornada Gastronòmica de Plantes Oblidades tornarà a tenir com a reclam una fira que permetrà donar a conèixer aquests productes al públic en general. En total, una seixantena de parades i aquest any també, s’han incorporat actuacions musicals relacionades amb els usos de les plantes.

Entre les activitats, a banda de la fira, destaquen els tasts, els tallers, com per exemple el d’elaboració de còctels amb plantes silvestres, i el dinar, amb plats d’avantguarda on aquestes plantes en són l’element principal.

N’hi ha algunes de pagament, però la majoria són gratuïtes, com els tasts que tenen una gran acceptació i s’omplen molt ràpid, per la qual cosa Talavera recomana fer inscripció prèvia al web de l’entitat.

Talavera ens posava la mel als llavis amb la temàtica dels tasts d’aquest any, o millor dit: la xocolata als llavis.

En total, participaran de la jornada 151 ponents d’alt nivell, entre els quals trobem cares conegudes com la xef Ada Parellada, propietària del restaurant Semproniana de Barcelona; la farmacèutica Astrid van Ginkel de Fitomón; el xef Kristian Lutaud i Demore, co-cap de cuina del Bulli, i la periodista radiofònica Pilar Sampietro. Completen el repertori grans experts i professionals, com la metgessa Anna Escalé; Haris Salis, doctor especialitzat en etnobotànica, i Alicia Cirujeda, investigadora del Centro de Investigación y Tecnologia Agroalimentária de Aragon (CITA), entre molts d’altres.

En anteriors edicions, la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades ha atret més de 10.000 persones a la capital de l’Anoia, consolidant-se com un esdeveniment d’èxit i de gran atractiu per a tot tipus de públic.

Per consultar el programa i totes les activitats de la jornada, visiteu la web eixarcolant.cat.

Cal destacar, doncs, que el col·lectiu organitza la jornada de forma totalment voluntària juntament amb els més de 100 voluntaris que coordinen i gestionen totes les activitats i sense els quals aquest esdeveniment no seria possible.

Eixarcolant_2