- Dos anys després, explica l’alcaldessa Noemí Trucharte, la sensació és la de continuar vivint sentiments trobats.
- L’alcaldessa creu que seran necessaris alguns anys per parlar d’una recuperació econòmica efectiva. S’acaben les ampliacions per evitar els desnonaments, s’acaben els ERTOS i això comportarà diu Trucharte, noves deficiències a les quals hauran de fer front els ajuntaments.
La gestió de la pandèmia ha protagonitzat gran part d’aquest mandat (2019-2023) durant el qual el Consistori ha hagut d’adaptar les seves línies polítiques per tal de donar resposta a les necessitats que s’han generat amb la crisi sanitària, però també econòmica i social.
L’arribada del coronavirus va provocar un daltabaix a Vilanova del Camí i la Conca d’Òdena. La incertesa, l’angoixa, la por i la improvisació eren els sentiments majoritàriament compartits per la majoria de la població, i també pels alcaldes del territori.
Dos anys després, explica l’alcaldessa Noemí Trucharte, la sensació és la de continuar vivint sentiments trobats. Assegura que sent un profund respecte cap a la ciutadania que en tot moment va ser corresponsable amb les administracions i va seguir al peu de la lletra les instruccions que s’anaven donant. I també la resposta dels regidors de govern, que es van haver de reinventar, així com dels treballadors municipals que es van arremangar per atendre les necessitats que s’anaven plantejant.
Sobre la gestió de la pandèmia, la seva evolució així com les repetides onades de contagis han requerit una certa flexibilitat per part del govern de la ciutat. Trucharte assegura que s’han hagut d’adaptar les polítiques municipals a les noves necessitats sorgides arran de la pandèmia. S’ha incorporat el teletreball, les reunions telemàtiques i a l’hora de programar activitats s’han hagut de contemplar diferents alternatives per adaptar-se a les mesures sanitàries de cada moment.
Malgrat els esforços que s’han fet des de l’Ajuntament per ajudar als sectors més afectats per l’evolució de la pandèmia així com als col·lectius més vulnerables, Noemí Trucharte creu que encara no hem assolit l’etapa de recuperació econòmica ni social.
L’alcaldessa creu que seran necessaris alguns anys per parlar d’una recuperació econòmica efectiva. Ara, diu Trucharte, que ja s’ha aixecat l’estat d’alarma i que s’aixecaran les pròrrogues per a efectuar desnonaments, s’acabaran els ERTOS, afloraran novament necessitats importants i deficiències a les quals hi hauran de fer front els ajuntaments.
Durant aquests dos anys hem après a conviure amb una malaltia greu, a conviure amb la mort, a reduir el contacte físic, a gaudir d’una altra manera de la cultura i de l’esport… L’alcaldessa creu que aquesta pandèmia ens ha ensenyat a valorar més a la família, als amics, ens ha fet més generosos i també hem après a adaptar-nos a les situacions més complicades.
Hem incorporat paraules noves al nostre vocabulari: confinament, toc de queda, test d’antígens, PCR, covid, covid permanent, delta, òmicron… hem incorporat el teletreball, les reunions telemàtiques, ens hem envoltat de tecnologia. Tot i això, Noemí Trucharte destaca la necessitat de tornar a la presencialitat i a les abraçades i petons, perquè aquesta pandèmia, diu, també ens ha deixat tocats emocionalment parlant.
Tot i això, Noemí Trucharte encara el futur més immediat amb esperança. És conscient que els municipis tenen molta feina per restablir els nivells de benestar anteriors a la pandèmia, però creu que Vilanova del Camí tornarà a ser un municipi pioner i referència en molts temes.