- Es demana reduir la mobilitat, la interacció social i es recomana el teletreball tant a les universitats com a les empreses
- Les restriccions obliguen a tancar bars i restaurants, així com a limitar l’aforament dels comerços durant quinze dies, a partir de la nit de dijous a divendres
L’alerta per l’increment de casos de COVID-19 a tot Catalunya ha decidit al govern a prendre noves mesures restrictives que entraran en vigor la nit de dijous a divendres. El risc de rebrot s’ha enfilat 24 punts i s’ha constatat un fort creixement d’ingressos hospitalaris. L’Hospital d’Igualada ha informat aquest dimecres de la defunció de dues persones en la darrera setmana i s’han duplicat les persones ingressades per COVID-19.
En només una setmana, Catalunya ha passat d’una mitjana de 1.000 nous contagis diaris, a 1.600. Davant aquesta situació, el Govern anunciava aquest dimecres noves mesures per frenar l’augment de contagis. Com a mesures bàsiques es demana a la ciutadania que redueixi la mobilitat i les trobades socials, així com fomentar l’alternativa del teletreball.
I és que les xifres de contagis s’han incrementat en aquesta darrera setmana. A Vilanova del Camí, l’índex de risc de rebrot és molt alt. En els últims 7 dies s’han diagnosticat 9 casos amb PCR i pel que fa als acumulats en els últims 14 dies són una vintena i la taxa de reproducció de l’epidèmia indica que aquesta creix.
Seguint les instruccions del PROCICAT i amb l’objectiu de contenir la propagació del virus, l’Ajuntament precintarà aquesta tarda la pista de work out, l’espai de lleure Les Moreres, situat sota l’institut, i les pistes multijocs del barri Bonavista.
El risc de rebrot també és molt alt a la resta de municipis de la Conca d’Òdena
A Igualada s’han diagnosticat 50 positius la darrera setmana, a Santa Margarida de Montbui, 8 i a Òdena, 5.
L’informe que l’Hospital d’Igualada facilita cada dimecres evidencia també la tendència a un augment d’hospitalitzacions. Dues persones han mort en aquests darrers dies.
Segons les darreres dades facilitades per l’Hospital d’Igualada, des del 5 d’octubre s’han doblat els ingressos per Covid-19: dels 9 pacients ingressats fa poc més d’una setmana fins els 18 pacients que hi havia ingressats aquest dimarts.
Les persones que ingressen des d’urgències amb Covid-19 també augmenten. Després de dies amb 1 o cap ingrés, es va passar a una mitjana de 3 ingressos diaris i aquest dimecres han ingressat 5 pacients amb Covid-19. Per altra banda, a l’UCI del centre igualadí s’ha sumat aquest dimarts un segon pacient de Covid-19.
Mesures per reduir la interacció i l’activitat social
Per propiciar aquesta reducció de l’activitat social, el govern tancarà els bars i restaurants a Catalunya durant 15 dies, a partir d’aquest divendres. Així mateix, manté la restricció de les trobades socials a 6 persones, però prohibeix beure i menjar a l’aire lliure.
Les mesures per la segona onada del coronavirus no impacten només en la restauració: hi ha altres sectors econòmics afectats.
Altres restriccions dictades pel govern són la suspensió de tota activitat comercial que comporti contacte físic (que no siguin mèdics) que hauran de tancar, excepte les perruqueries. A més a més, es limita al 30% la cabuda als comerços. La restricció s’aplicarà independentment de la seva superfície. Aquells que superin els 400 m2 , a més, hauran de tenir un control d’aforament.
A les activitats culturals es limita l’horari fins a les 23 h de la nit, es limita l’aforament al 50 % i l’assistència a concerts i espectacles sempre s’haurà de fer amb reserva prèvia i seient preassignat.
En l’àmbit esportiu s’anul·len totes les competicions que no siguin de l’àmbit professional. Pel que fa als gimnasos, la cabuda també serà del 50%, però caldrà cita per anar-hi.
Finalment, se suspenen completament les festes, congressos i fires. Es tancaran les sales de jocs i els parcs i romandran tancats a partir de les vuit del vespre.
Mesures contundents que es valoraran després del període de quinze dies
El govern ha indicat als agents socials i econòmics que les noves restriccions aniran acompanyades de mesures de compensació econòmica. “Són mesures dures i contundents”, segons reconeix el vicepresident Pere Aragonès, però “necessàries” per evitar el col·lapse del sistema sanitari, preservar la salut de la ciutadania i salvar vides. “Haurem de fer sacrificis, però es tracta d’actuar avui amb contundència per tal de valorar després d’aquest període de quinze dies quines es poden aixecar”. És a dir que cal anticipar-se per no arribar tard i no haver de prendre decisions encara més restrictives, ha dit.