- Davant la crisi provocada per la pandèmia, la UPIC ha posat a la disposició de l’entitat un grup d’experts “per ajudar als empresaris a buscar nous camins”.
- Polígons dels Plans planta cara a la COVID amb les renovables i signa un conveni amb una enginyeria i grup inversor per plantejar l’autoconsum elèctric a totes les empreses.
- Ramon Felip defensa una Conca industrial per dinamitzar el territori i crear ocupació. En cas contrari, diu, l’Anoia acabarà sent una ciutat dormitori.
L’Associació Polígons dels Plans s’ha associat a la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC) i en forma part de la seva Junta Directiva. Així mateix, estan connectats amb Cambra de Comerç i la Confederació de cambres que els permet estar en contacte amb empresaris i industrials tant a nivell nacional com internacional i sumar sinèrgies.
Aquesta adhesió, explica Ramon Felip, president de Polígons dels Plans, forma part d’un pla ambiciós per dinamitzar l’entitat i continuar en la línia de la modernització dels polígons dels cinc municipis que representen: Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, La Pobla de Claramunt, Òdena i Castellolí.
“Compartir per competir”
Un dels projectes que l’associació Polígons dels Plans ha tirat endavant aquest 2020, amb la intenció de seguir amb l’actualització i modernització dels polígons, és el canvi de la imatge i els missatges dels tòtems informatius. Si bé es va començar amb el lema “Fem plans Junts” amb la voluntat d’anar sumant actius a l’entitat, ara s’ha passat al “Compartir per competir” seguint l’esperit d’obertura que permeti als polígons “reactivar-se” després de la pandèmia.
“La crisi sanitària derivada pel coronavirus s’ha traduït també en una crisi econòmica. La pandèmia ha afectat de manera molt important alguns sectors, fins el punt que algunes empreses han decidit tancar i d’altres s’han venut els actius”.
Ramon Felip, president de l’Associació Polígons dels Plans
Per això, Ramon Felip valora positivament l’ajuda que reben a través de la UPIC que ha posat a la disposició de l’entitat un grup d’experts “per ajudar als empresaris a buscar nous camins”. Es tracta d’un grup de professionals amb llarga trajectòria, que ofereixen assessorament de manera gratuïta. El servei es presta a través de l’associació Polígons dels Plans a empreses associades i no associades.
Felip també ha manifestat la seva satisfacció per poder participar en la plataforma Copernic Technologies, una plataforma web col·laborativa que s’adapta a tot tipus d’empreses i que permet que tots els seus membres puguin gestionar els projectes de forma eficient. Es tracta d’una eina que conté mòduls específics per controlar qüestions tècniques basades en la internet de les coses, els softwares destinats a gestionar la informació dels clients (CRM), tasques o el propi control de màquines en temps real.
Des de Polígons dels Plans estan fent arribar la invitació a les empreses associades per tal que puguin ser presents a la plataforma.
“És una eina molt útil per conèixer activitats i empreses però també per crear sinèrgies. És un recurs especialment interessant en aquest temps que ens ha tocat viure, durant el qual hem après a treballar a distància i de manera virtual”.
Afirma Ramon Felip
Les renovables planten cara a la COVID-19
Una altra de les apostes de l’entitat “per plantar cara al coronavirus” són les energies renovables. Des de Polígons dels Plans s’ha signat un conveni amb una enginyeria i grup inversor per plantejar l’autoconsum elèctric a totes les empreses. Ramon Felip explica que el grup inversor es fa càrrec de les despeses del projecte, que després es va amortitzant en les factures de consum.
“És l’aposta per una energia neta i verda”.
“L’Anoia serà industrial o no serà”
“L’Anoia serà industrial o no serà”. Amb aquesta contundència s’expressava Ramon Felip, president de Polígons dels Plans durant l’entrevista a Ràdio Nova.
“El sector industrial és el que pot crear riquesa i llocs de treball, dels quals anem molt mancats i és que l’Anoia té gairebé 8.951 persones sense feina, i un índex d’atur del 16% d’atur”.
Felip, que acumula una llarga experiència en el món empresarial, destaca el paper estratègic de la Conca com un territori d’oportunitats per atraure inversions i crear ocupació.
“En aquests moment, la Conca d’Òdena disposa de polígons industrials amb solars disponibles, però aquests espais són petits i insuficients per allotjar la indústria del segle XX”.
El president de Polígons dels Plans, ha rectificat les plataformes com Per la Conca, Unió de Pagesos o Salvem Can Titó, quan parlen de macropolígon.
“El Pla Director busca espai per ubicar un polígon mitjà, que a més a més, es desenvoluparia només en el cas de tenir inversions compromeses”.
Pel que fa a les crítiques que des de les plataformes veïnals es fa del sector logístic, d’ocupar molt d’espai però generar pocs llocs de treball, Felip també es mostra contundent.
“Mercadona, amb el seu centre logístic a Abrera amb 150.000 m2, genera 1.000 llocs de treball directes i 800 indirectes. D’altra banda, diu Felip, des del Clúster Logístic de Catalunya, hi ha indicadors que demostren que la logística ha estat i seguirà sent la locomotora de l’economia del país”.
“Si no disposem d’espais grans que són els que tenen demanda avui en dia, l’Anoia perdrà el tren i acabarà sent una ciutat dormitori de persones que marxen cada dia a treballar a Barcelona”.
Felip també ha insistit en la necessitat de millorar les infraestructures existents per ser competitius, el tren, l’eix diagonal i concretament la C-37 que connectaria l’Anoia amb el port de Tarragona i la conurbació del Tarragonès.