El nombre d’aturats a la comarca de l’Anoia durant el passat mes de setembre va créixer per segon mes consecutiu. A Vilanova del Camí, però la xifra ha disminuït en set persones, que encara que sigui testimonialment és una bona notícia. Tot i així encara hi ha 1.347 persones vilanovines registrades a l’atur i això motiva l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament vilanoví a seguir treballant per oferir a aquestes persones noves fórmules, eines i tècniques de recerca de feina.
Des de Promoció Econòmica, el primer que recomanen a les persones que es queden a l’atur és fer una entrevista ocupacional. Aquesta tasca es reserva a la insertora laboral que recull la seva experiència professional i els inscriu a la borsa de treball de la xarxa Xaloc, de la Diputació de Barcelona.
L’entrevista permet conèixer les necessitats i les aspiracions professionals de les persones aturades i a partir d’aquí s’estableix un itinerari d’inserció mitjançant diferents accions de formació o d’ocupació que varien segons el perfil de cada persona.
En aquest sentit, Antònia López, la insertora laboral a Vilanova del Camí, explica que perfil de les persones aturades han anat canviant en els darrers anys. A Vilanova del Camí hi ha moltes persones que venen de la indústria tèxtil, de la pell i de la construcció, “sectors que, poc a poc” diu López, “han anat destruint més llocs de treball”. La majoria portaven molt temps treballant en la mateixa empresa, no són hàbils en l’ús de la informàtica i tenen la necessitat de reciclar-se.
Amb aquest col·lectiu, explica López, es treballa sobretot la formació que els pot donar l’oportunitat d’introduir-se de nou al mercat laboral.
Des de Promoció Econòmica es posa a disposició de les persones aturades el Club de Feina que funciona els dilluns i dijous de 9 a 13 h. És un espai equipat amb ordinadors i impressora on també es poden fer consultes sobre ofertes laborals i formatives que s’ofereixen a la comarca.
Amb l’objectiu de millorar els currículums de les persones aturades i ampliar les seves oportunitats d’inserció, des de l’àrea, també s’estan destinant molts esforços al tema de la formació. Abans de l’estiu es va fer un curs d’introducció a la informàtica que van aprofitar una quinzena de persones. I el proper mes de novembre n’han preparat un altre per preparar-se per al certificat ACTIC, Acreditació de Competències TIC, que serveix per conèixer les capacitats digitals tenen els treballadors.