- Només el 26% de la població de Catalunya consumeix 3 racions de llegum o més a la setmana mentre que el 4,4% de la població assegura que no en menja habitualment.
- La ingesta habitual de llegums redueix els nivells de colesterol i triglicèrids, promou la salut cardiovascular i contribueix a prevenir alguns tipus de càncer. El seu consum és especialment interessant en persones celíaques i també les que pateixen diabetis.
L’espai de Salut des del CAP, que fem Ràdio Nova i l’EAP Vilanova del Camí, es dedica aquest mes de febrer als llegums, i als “petits canvis per menjar millor”. I és que l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 10 de febrer com a Dia Mundial dels Llegums amb l’objectiu de seguir conscienciant la població sobre els seus beneficis nutricionals així com sobre la seva contribució als sistemes alimentaris sostenibles.

Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya 2020, només el 26% de la població de Catalunya consumeix 3 racions de llegum o més a la setmana. El 4,4% de la població assegura que no en menja habitualment. I, d’acord amb el programa de revisió de menús PReME 2020, només el 14% dels menjadors escolars incorporen llegum 3 vegades a la setmana.
Aquestes xifres, explica Laura Balaguer, dietista-nutricionista del CAP vilanoví, els patrons alimentaris actuals s’estan allunyant de la dieta mediterrània i cada vegada s’occidentalitza més. Això es tradueix en un consum important de carns, especialment vermelles, de processats i també de sucres.
Aquest tipus de dieta pot afectar directament en la nostra salut
Els llegums destaquen tant pels nutrients que contenen: fibra, vitamines, minerals, antioxidants, proteïnes i hidrats de carboni, com pel fet d’evitar alguns nutrients que està recomanat limitar com la sal, els greixos saturats o els sucres.
A més, l’elevat contingut en fibra, contribueix a la sensació de sacietat i facilita el trànsit intestinal. La ingesta habitual de llegums redueix els nivells de colesterol i triglicèrids i promou la salut cardiovascular i contribueix a prevenir alguns tipus de càncer. El seu consum és especialment interessant, assegura Balaguer, en persones celíaques i també les que pateixen diabetis.
El consum de llegums és recomanable a totes les franges d’edat, a partir dels sis mesos, i el consell és consumir-ne com a mínim de tres a quatre vegades per setmana. Per això, destaca Balaguer, és important fer una bona planificació de compra i una distribució adequada en el menú setmanal.
Alguns trucs interessants és cuinar-los en quantitats grans, per exemple un quilo, i congelar-los en racions individuals per facilitar el seu consum. També buscar receptes atractives que permetin el consum habitual de llegums
Els llegums són aliments econòmics, tenen molta versatilitat i possibilitats gastronòmiques, de manera que es poden presentar de moltes maneres diferents i enriquir les receptes tant de la llar, com de restaurants i menjadors col·lectius.
L’EAP Vilanova del Camí ha preparat altra activitat per conscienciar la població sobre el consum habitual de llegums. Es tracta d’una visita de la dietista-nutricionista al Mercat Sant Hilari, programada per al dimarts 28 de febrer a les 9:15 h. Els professionals del CAP vilanoví distribuiran documentació sobre els beneficis que aporta el consum de llegums i també resoldran els possibles dubtes que puguin tenir els veïns i veïnes del municipi.
Podreu escoltar l’Espai Salut des del CAP després de l’informatiu o al pòdcast del programa a radionova.cat