- Malgrat que hi ha diferents factors de risc que ens poden predisposar a patir una malaltia cardiovascular, està a les nostres mans fer prevenció: seguir una dieta saludable, fer exercici diari, evitar el consum d’alcohol i tabac, i mantenir l’estrès sota control.
Ràdio Nova reprèn aquest dijous l’espai Salut des del CAP que es fa en col·laboració amb l’Equip d’Atenció Primària de Vilanova del Camí. El programa, que s’emet el darrer dijous de cada mes, aborda en aquesta ocasió les malalties cardiovasculars, que esdevenen la primera causa de mort en el nostre país. Avui en parlem amb Laura Balaguer, Dietista-Nutricionista en Atenció Primària i Comunitària.
Les malalties cardiovasculars són totes aquelles malalties que afecten el cor o els vasos sanguinis, és a dir, artèries i venes, per tant, estan estretament relacionades amb l’aparell circulatori. Les més freqüents són la hipertensió arterial, arterioesclerosi, cardiopatia isquèmica (angina de pit i infart de miocardi) i l’accident cerebrovascular o ictus.
Hi ha diversos factors de risc que poden contribuir a desenvolupar una malaltia cardiovascular, com el tabaquisme, el consum excessiu d’alcohol, una dieta poc saludable, el sedentarisme, l’obesitat i l’estrès crònic. A més, factors genètics i de salut, com el colesterol alt, la diabetis i l’edat, també poden augmentar el risc.
I un altre element important a tenir en compte és l’estrès, explica la dietista-nutricionista. Per això fer activitat física, cuidar les nostres relacions personals, evitar el consum d’alcohol i tabac i, sobretot, dormir les hores que toquen, contribueixen a mantenir controlat l’estrès.
Així mateix, per reduir el risc de patir una malaltia cardiovascular, cal parar atenció en els nostres hàbits. Laura Balaguer, assegura que aquest risc potencial es desencadena quan tenim un estil de vida poc saludable. I, per tant, vol dir, que està en les nostres mans fer prevenció.
La prevenció de les malalties cardiovasculars, explica Balaguer, inclou portar una vida saludable, evitant o reduint els factors de risc. Això inclou deixar de fumar, limitar el consum d’alcohol, fer exercici regularment i seguir una dieta saludable.
En aquest sentit, s’hauria de fer una dieta rica en fruites, verdures i hortalisses, que incorpori la ingesta de llegums més d’una vegada a la setmana, també de peix blanc i blau i disminuir el consum de carns i productes elaborats com els embotits o plats precuinats. La nutricionista també aconsella fer servir oli d’oliva verge, tant per menjar cru com per fregir, i reduir els productes que portin molta sal com els formatges curats o altres com el pa.
També és important, diu Balaguer, controlar els nivells de colesterol i la pressió arterial i fer revisions periòdiques per detectar i tractar qualsevol problema de salut a temps.
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les malalties cardiovasculars provoquen la mort de gairebé 18 milions de persones l’any i són responsables del 32% de les defuncions d’arreu del món.
Al nostre territori, d’acord amb les dades de l’Observatori de la Mort a Catalunya, l’any 2018 les malalties de l’aparell circulatori van esdevenir la primera causa de mort en el cas de les dones i la segona en els homes, i els resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2020 revelen que la pressió alta i el colesterol elevat són els principals problemes de salut de la població de 15 anys o més.