- A l’Institut Pla de les Moreres el seguiment és del 50%; a les escoles Joan Maragall i Pompeu Fabra és d’un 40% i un 30% respectivament, mentre que a Marta Mata i les llars, les plantilles han treballat al cent per cent.
- La d’aquest dimarts ha estat la primera jornada dels cinc dies de vaga convocada pels principals sindicats del sector, tot i que es preveu que la resta de dies la incidència sigui igual o fins i tot més baixa.
Aquest matí el Departament d’Educació afirmava que el seguiment de la vaga era del 31, 3 % als centres públics, segons les dades comunicades pel 87,5% d’escoles i instituts. Als concertats, era molt inferior del 8,7 %. Els sindicats, en canvi, feien una altra valoració. A secundària xifraven el seguiment en més del 75 % i, des d’USTEC, en un 60 %.
A l’institut de secundària Pla de les Moreres de Vilanova del Camí el seguiment de la vaga, com explica el director Pep Martí ha estat avui del 50% i s’espera repetir la xifra en els pròxims dies.
Segons Martí s’ha arribat a aquesta situació després que el departament d’Educació hagi tirat endavant canvis substancials sense el consens de la comunitat educativa. No només el calendari escolar, sinó també la modificació de currículums d’ESO i BAT, “uns canvis que no permeten fer les orientacions acadèmiques i professionals de l’alumnat”, assenyala Martí.
A això s’afegeix també, el desconeixement de la dotació de docents covid que els centres tindran per al curs que ve, sense tenir en compte, com afirma Pep Martí que les direccions dels centres “estan esgotades”. A tot això cal sumar encara, un darrer canvi que el departament vol incorporar i que és el de la jornada partida, “que no només afectaria les despeses del funcionament dels centres, sinó també a l’absentisme”.
A primària, d’un 40% a seguiment nul el primer dia
Pel que fa a primària, en l’Escola Joan Maragall un 40 % del professorat s’ha adherit a la convocatòria. El centre ha pogut garantir serveis mínims amb amplitud, però no han pogut assegurar l’activitat diària per a tot l’alumnat ni donar la mateixa atenció.
El director, Guillem Duocastella ha enumerat els múltiples motius que han portat a la vaga, i que potser, fins i tot com reconeix “fan que la gent es perdi una mica”. Assegura que no és prioritari el del calendari escolar, sinó la reversió de les retallades i la recuperació de la destinació de recursos econòmics necessaris per a l’educació, així com l’estabilització del personal interí laboral, la retirada del nou currículum, la supressió del decret de plantilles, entre altres.
La d’avui és la primera de les cinc jornades de protesta previstes. Es repetirà els dies 16, 17, 29 i 30 de març, tot i que els centres vilanovins no esperen que tingui gaire seguiment. També hi ha prevista una sisena jornada de vaga el dia 23 de març, en defensa de la immersió lingüística.
Tot i que el dret de vaga és personal, Duocastella creu que la resta de dies l’aturada no serà secundada de la mateixa manera. Preveu que demà es faci classe amb més normalitat a l’Escola Joan Maragall.
Al Pompeu Fabra, aquest dimarts ha secundat la vaga un 30% de mestres que ho faran novament, potser, de manera saltejada en els pròxims dies. L’assistència de l’alumnat és d’un 70% i s’han acollit als serveis mínims que dicta el departament d’Educació, amb les activitats que s’han pogut mantenir.
El director del centre, Raül Rubio, espera que la mobilització serveixi per reivindicar les demandes que són motiu de la vaga.
A l’Escola Marta Mata aquest dimarts es treballava amb normalitat. Cap mestre ha fet vaga. La previsió, segons apunta la directora Marta Trullols, és que algun dels dies hi hagi mestres que en facin seguiment. El que sí que han notat avui és que falten infants i algunes famílies els han comunicat que secundarien la vaga.
Les llars no ho han notat
A les llars d’infants municipals no han notat l’aturada. La directora de la Baldufa, Marta Comas, explica que l’assistència és l’habitual entre educadores i infants.
Tampoc al Molinet, com ens deia la directora Marta Fernández, han secundat la vaga i segons opina la convocatòria afecta més als centres de primària.