La UCE Anoia es torna a aplegar al parc fluvial per rememorar l’antiga tradició de la matança del porc |ÀUDIO|

22 Feb 2018


La Unión Cultural Extremeña Anoia celebra el proper cap de setmana una de les cites amb més tradició a l’entitat: la matança del porc. Des de les deu del matí s’aplegaran al parc fluvial per compartir una jornada gastronòmica i social que  es celebra des de fa 23 anys


paco nevado febrer 18 (1)-v2

El president de la Unión Cultural Exremeña Anoia, Paco Nevado, ha explicat que aquesta festa, molt consolidada al calendari comarcal, pretén fer memòria de les antigues tradicions extremenyes. Tot i que les coses han canviat molt en aquests 23 anys i que res no és com era abans, assegura Nevado, hi ha petits detalls que intentem preservar com el tradicional llenado, referint-se a l’acció d’embotir el xoriço, la patatera o el llom. Una activitat que presenten al públic en forma de taller i que es complementa amb una actuació dels cors i danses de l’entitat.

Fa 23 anys, que l’entitat celebra entre amics i veïns de Vilanova i la Conca, la matança, una festa on la gastronomia és l’eix principal de la trobada. S’enceta al matí amb un esmorzar amb degustació de migas, aiguardent i cafè amb llet. A mig matí tampoc hi falten els entrepans de botifarra o cansalada i a migdia, es serveix el típic cocido extremeño.  Ja fa uns anys que l’entitat va decidir eliminar la prueba que es feia a la tarda perquè els àpats durant el dia ja eren prou contundents.

Paco Nevado calcula aplegar a taula entre 150 i 180 persones. Lluny de les 500 que havíem entaulat fa anys a l’antic Can Papasseit, recorda amb enyorança el president de l’entitat. Tot i així, diu, la gent agraeix aquest acte de trobada i convivència que serveix per recordar algunes tradicions d’antany.

Davant la possibilitat que faci fred, Paco Nevado ha explicat a La Carmanyola de Ràdio Nova que han anat a recollir llenya per encendre la típica lumbre, un element més de les matances extremenyes.

 En cas de pluja o de mal temps, l’activitat es farà a la seu social de l’entitat, al carrer del Roser.


L’entitat prepara altres activitats per als mesos de març i abril


Després de la matança, l’entitat prepara altres activitats per als mesos de març i abril. El 10 de març, celebraran el dia de la Dona Treballadora amb una xerrada-col·loqui a la seu de l’entitat que anirà càrrec de Verònica Amezcua, psicòloga i psicoterapeuta que parlarà sobre les creences familiars i de com ens poden afectar en el dia a dia. Unes creences que poden influir en la presa de decisions, e l’autoestima, en les relacions afectives o familiars… Amezcua també parlarà de resilència i d’aprendre a trencar amb les creences i mites familiars.

Des de fa uns anys, l’entitat se suma a les reivindicacions del 8 de març i per lluitar per la igualtat d’homes i dones. Nevado, un sindicalista històric, feia avui un exercici d’autocrítica i una reflexió en veu alta sobre la bretxa salarial. 

A banda d’aquesta activitat a l’entorn del 8 de març, la Unión Extremeña Anoia en prepara un altra per al 18 de març. Es tracta de la tradicional calçotada que està oberta a tothom qui ho desitgi. L’àpat, que inclou una vintena de calçots per persona, carn a la brasa, beguda, postres i cafè, té un preu de 12 €. Els socis tenen un descompte de 2 €. L’activitat es farà al Parc Fluvial i en cas de mal temps es traslladarà a la seu de l’entitat, al carrer del Roser, 24 baixos.