- Davant la baixa matriculació de noies en els cicles industrials volen animar a les més joves, a partir de la bona experiència de les alumnes actuals.
- Alumnes dels cicles superiors faran de mentores de les alumnes que s’incorporin al centre, perquè no se sentin soles.
- Les coordinadores del projecte fan valdre la gran sortida professional que tenen aquests estudis, que no poden quedar al marge de les dones.
L’Institut Milà i Fontanals iniciarà el pròxim curs un projecte de mentoria amb joves estudiants de formació industrial. Ja compten amb un grup d’alumnes de primer i segon cicle de grau superior, disposades a acompanyar a les noies que tinguin interès a iniciar-se en aquests estudis tradicionalment cursats per nois, i on de mitjana a Catalunya només es matriculen entre un 3 i un 9% de dones.
Des de l’Institut Milà i Fontanals d’Igualada constaten aquesta baixa inscripció en els cicles d’Automoció, Robòtica i Mecatrònica. Els alumnes que es matriculen a graus mitjans i superiors en aquests àmbits segueixen sent, en gran majoria, homes. Per això, com explica Maria Gómez, coordinadora de pràctiques al Milà i Fontanals, la idea és visibilitzar a les noies que opten per fer estudis industrials.
“Des de la coordinació d’orientació es va pensar que era una bona manera d’animar a altres noies, perquè es poguessin veure reflectides i aconseguir trencar aquest sostre de vidre”, diu. A més, a més, són cicles que actualment tenen una gran i variada sortida professional. “A la nostra comarca, és un sector productiu molt interessant i tenim moltes ofertes de feina a la bossa del Milà i Fontanals”.
Isabel Miquel, coordinadora del servei d’orientació, afegeix que volen que les possibles noves alumnes, que ara estan cursant ESO i Batxillerat “sàpiguen de primera mà el que es fa en aquests cicles, les sortides professionals i l’acolliment que fem des del centre”. En aquest sentit, un dels objectius és crear una xarxa que aculli les alumnes actuals i futures i generar vincle entre les estudiants, perquè puguin empoderar-se plegades.
Experiència compartida amb Ràdio Nova
Pensant en l’obertura del període de preinscripcions escolars, una de les primeres accions que han portat a terme en el marc d’aquest projecte, ha estat compartir el testimoni d’algunes de les alumnes que faran de mentores el pròxim curs.
Quatre de les alumnes, acompanyades de les coordinadores, han passat per Ràdio Nova per explicar-nos la seva experiència.
Karen Ochoa, estudiant de 2n Cicle Formatiu de Grau Superior d’Automatització i Robòtica Industrial, explica que volen ajudar a obrir camí a les més joves i animar-les a tenir en compte aquest àmbit formatiu i no fer-se enrere pel fet de sentir-se soles.
Així es va sentir Jara Costa, una altra de les estudiants de l’Institut Milà i Fontanals que actualment està fent 2n Cicle Formatiu Grau Superior d’Automoció. Li va costar decidir-se pels estudis industrials, reconeix, perquè pel fet de ser dona sabia que es podria trobar molt sola, i va endarrerir l’elecció. Per això creu que una bona empenta, per part d’una altra dona, hauria estat molt important en aquell moment i l’hauria ajudat molt.
La desconeixença, els tòpics i les creences que aquests estudis són de nois i no de noies, poden portar a renunciar a activitats que tenen interès per les noies.
A l’Alba Garcia, estudiant de 1r Cicle Formatiu Grau Superior de Mecatrònica Industrial, li encanta muntar i desmuntar coses i està molt contenta amb la tria d’aquests estudis. Al final, com diu, una ha de fer el que vol, encara que sigui nedant a contracorrent.
Totes quatre asseguren que malgrat ser només una o dues noies a l’aula, no han tingut mai problema amb els companys, però la cosa canvia quan parlen de la feina.
Perquè el que és cert és que ja s’han hagut d’enfrontar als prejudicis i la discriminació laboral de gènere. Ens ho explicava, l’Alba Amaro, que estudia 1r Cicle Formatiu Grau Superior d’Automoció, i que també treballa en un taller. En l’actual lloc de feina assegura que està molt bé, però en d’altres s’ha sentit menystinguda pel fet de ser dona i tenir ambició per obrir el seu propi taller, “sobretot per part d’homes més grans, amb mentalitat conservadora”, diu.
També la Karen i la Jara s’han trobat amb aquests clixés masclistes quan no les han considerat prou aptes per fer feines que requereixen, per exemple, força o embrutar-se les mans. Però com elles assenyalen, això no les fa enrere.
Per la seva pròpia experiència, creuen que la iniciativa de la mentoria pot ser molt profitosa i pot ajudar a obrir portes a altres noies en l’àmbit industrial.