- Vilanova del Camí disposa d’un protocol d’actuació des del 2016, però no s’ha arribat a aplicar mai. La comissió ha rebut l’encàrrec d’actualitzar el text per tal que es pugui aplicar el curs 2022-2023.
- També s’ha creat la comissió d’orientació amb la voluntat de fer xarxa i facilitar la presa de decisions de l’alumnat. La seva primera tasca serà l’ampliació de la minifira de l’estudiant en una setmana de l’orientació amb activitats diverses.
Professionals i agents educatius de Vilanova del Camí s’han reunit aquest dimecres per abordar diferents temes que s’han marcat com a prioritaris en el Pla Educatiu Entorn. La sessió ha servit per crear dues comissions de treball: una, sobre absentisme escolar i l’altra, sobre orientació educativa i professional.
La comissió d’absentisme està formada per representants de les direccions de tots els centres de primària i secundària del municipi, dues educadores socials, el tècnic d’integració de l’Institut Pla de les Moreres, membres de l’Equip d’Atenció Primària de Vilanova del Camí i la promotora escolar del poble gitano.
La trobada ha servit per podar sobre la taula diferents temes relacionats amb l’absentisme, perquè si bé és cert que existeix un protocol d’actuació des del 2016, no s’ha arribat a aplicar mai.
Per aquest motiu, explica Marta Rodríguez, tècnica dinamitzadora del SOAC, el primer repte que s’ha plantejat la comissió per abordar l’absentisme, ha estat el d’encarregar a un grup reduït de membres, la revisió i actualització del protocol existent. Consideren que aquest protocol és una eina necessària i, per tant, és urgent la seva modificació, ja que s’ha constatat que, a causa de la pandèmia, algunes famílies han decidit deixar de portar els seus fills i filles a l’escola.
Rodríguez també explica que durant la reunió d’aquest dimecres també s’ha posat de manifest la manca de recursos personals i professionals per fer front –de manera àmplia- a l’absentisme. Per això, diu Rodríguez la voluntat és treballar de manera coordinada i transversal per intentar reduir l’absentisme i oferir a les famílies recursos suficients per garantir que tots els alumnes trobin el seu espai a l’escola o a l’institut.
Carles Palet, tècnic de Joventut i Educació, també ha insistit en la necessitat d’actualitzar el protocol existent, però, com a punt fort, destaca la cohesió entre els diferents agents de la comunitat educativa que permet un treball coordinat i rigorós. Així mateix, diu Palet, és important aprofitar l’impuls del SOAC, del Pla Educatiu Entorn, del Pla Local d’Educació i dels mateixos professionals per introduir canvis que impliquin una millora del futur educatiu del municipi.
La lluita contra l’absentisme, assegura la regidora d’Educació Eva Vadillo, comença per la prevenció. Som conscients, explica Vadillo que patim una manca de recursos municipals que ens fa molt difícil aquesta lluita i també som conscients que els casos més rellevants d’absentisme es donen entre les famílies amb un nivell socioeducatiu i econòmic més baix. Així i tot, no tots els absentistes estan detectats pels Serveis Socials i això, assegura Vadillo, complica encara més el seguiment dels casos.
Es crea la comissió d’orientació amb la voluntat de fer xarxa i facilitar la presa de decisions de l’alumnat
A banda de la creació de la comissió d’absentisme, aquest dimecres també es va constituir la comissió d’orientació. Aquesta comissió, que abans era inexistent, està participada per les orientadores, el tècnic d’integració social i la coordinadora pedagògica de l’Institut Pla de les Moreres. També hi participen les caps d’estudi de les escoles de primària, l’assessora LIC del Pla Educatiu Entorn (PEE), el tècnic de Joventut, i l’orientadora del Servei Local d’Ocupació.
La comissió d’orientació neix amb dos objectius: d’una banda, crear una xarxa de professionals dedicats tant a l’educació formal com no formal per elaborar, de manera conjunta, una guia d’activitats i propostes reglades i no reglades per omplir el temps lectiu i també el temps de lleure dels infants i joves.
Aquest document, explica Elisenda Rabell, assessora LIC del PEE, ha de ser de fàcil accés per als professionals i ha de permetre una millor comunicació, més pròxima, tant amb les famílies com amb els mateixos infants i joves. Un aspecte, diu Rabell, que pot ajudar a potenciar el sentiment de pertinença al municipi.
El segon objectiu de la comissió d’orientació, és recollir l’oferta d’activitats postobligatòries relacionades també amb el món laboral. HI ha molts joves, assegura Elisenda Rabell, que no saben què fer després de l’ESO.
Durant la sessió de treball d’aquest dimecres es va decidir començar a treballar en dos projectes: la minifira de l’estudiant, de la qual participen l’alumnat de 3r i 4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat i, el recull de la informació que ha d’incloure la guia d’orientació.
Pel que fa a la minifira de l’estudiant, la tècnica dinamitzadora del SOAC, Marta Rodríguez, explica que en l’edició d’enguany volen incorporar opcions formatives no acadèmiques i activitats de suport a les famílies que facilitin l’acompanyament en la presa de decisions dels joves.
L’equip d’orientadores de l’Institut Pla de les Moreres han valorat amb satisfacció la creació d’aquesta nova comissió que ha de permetre, diuen, que l’alumnat conegui millor el seu entorn i les possibilitats que li ofereix i tanmateix permetrà connectar professionals i entitats dedicades a la infància i l’adolescència.
Les dues comissions, tant la d’absentisme com la d’orientació, es reuniran periòdicament per anar valorant la feina que se’ls ha encomanat. La voluntat és tenir el protocol d’absentisme redactat i aprovat abans que finalitzi aquest curs escolar amb l’objectiu de posar-lo en pràctica a l’inici del curs 2022-2023.