Recuperar sensacions, gustos, aromes i textures de plantes comestibles però que pràcticament hem oblidat tot i que són molt saludables. És un dels objectius que es proposa el col·lectiu Eixarcolant amb la 2a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades. Aquest dissabte, ens espera amb moltes activitats a la capital de l’Anoia. Després de l’èxit de la primera edició l’any passat, aquest any el programa ha duplicat amb escreix el nombre d’activitats que es portaran a terme al llarg de la jornada
En Marc Talavera, biòleg, representant del col·lectiu Eixarcolant i un dels principals impulsors d’aquestes jornades ens explicava, aquest dilluns, que les inscripcions a les activitats van a molt bon ritme i que tot i que els tallers ja estan complets, els més tardaners encara tenen oportunitat de fer inscripció en alguns tastos i degustacions. Només cal consultar la seva pàgina web: www.eixarcolant.cat
Més d’una quinzena de tallers, deu tasts, una sortida etnobotànica, cinc demostracions de cuina, trenta presentacions de projectes, deu xerrades tècniques de la mà d’experts… Tot això està previst en aquesta segona jornada gastronòmica que ja és pionera a Catalunya. I a més a més aquest any els restaurants i bars de la ciutat també s’han sumat a la jornada i oferiran menús especials amb les plantes silvestres com a protagonistes.
Recordem que la fira i les activitats es duran a terme a l’entorn de l’Espai Cívic Centre, la plaça del Gasogen, el Passeig Verdaguer i el Casal del Passeig.
Saviesa popular sobre usos i costums molt saludables
Fa un parell de setmanes Talavera va fer la presentació de les jornades davant de l’auditori de l’AUGA. Una experiència que segons afirma va ser molt gratificant, perquè precisament és el col·lectiu de la gent gran qui més coneixement té sobre aquestes plantes i van compartir i intercanviar informacions valuoses. Gràcies a algunes persones grans, Eixarcolant ha pogut localitzar per exemple, espècies de plantes, vegetals i arbres que havien estat molt presents al camp de l’Anoia, amb una cinquantena de varietats com és el cas de les pomes. Encara es conserva alguna tan curiosa com les anomenades pomes de ciri.
També gràcies a la gent gran s’han pogut recuperar els usos i costums relacionats amb aquests aliments que per exemple, a l’hivern, es podien fer servir de manera energètica (licors, most, figues…).
I és que a banda de no deixar perdre aquesta saviesa popular, que és una de les finalitats principals d’aquest col·lectiu -recuperar aquest patrimoni tan arrelat a la terra- Eixarcolant vol fomentar el desenvolupament d’un model agroalimentari més sostenible. La seva tasca ve avalada per altres iniciatives de divulgació i acció, com la de salvaguardar les llavors, però sobretot per l’estudi i la investigació que porten a terme des de la Universitat de Barcelona.