Una matinal envoltada d’il·lusió per pujar el pessebre de la Colla a la Guàrdia i fer cagar el tió | ÀUDIO i FOTOS

11 Des 2018

La Colla Excursionista de Vilanova del Camí té una cita molt important amb la població vilanovina i especialment amb la quitxalla, el pròxim diumenge, 16 de desembre. Com marca la tradició, la Colla pujarà al turó de la Guàrdia per deixar el pessebre a la muntanya. Un ritual que repeteixen des de fa 18 anys. És una matinal que aprofiten també, per convidar les famílies amb infants a anar a trobar els tions amics de la Colla que s’amaguen pels boscos vilanovins

pere bartoli pessebre (6)

El pessebrista vilanoví Pere Bartolí ha tornat a crear el pessebre artístic que la Colla pujarà al turó i que forma part del ritual nadalenc d’aquesta entitat. Tal i com ha explicat a Ràdio Nova, des de la Colla convoquen als participants a trobar-se una mica abans de les 9 del matí a l’església de Sant Hilari per beneir el pessebre i inscriure’s a la sortida que és totalment gratuïta.

Com assenyala Bartolí, la inscripció és important perquè permet cobrir la seguretat de tothom en aquesta excursió que consisteix en una caminada de prop d’una hora, fins a dalt la muntanya.


El Nadal a Vilanova del Camí


Durant el trajecte els infants poden fer torns per pujar el pessebre i un cop a dalt, es fa un esmorzar de pa amb xocolata i es fa cagar els tions amics de la Colla que els esperen a la muntanya. Són dos exemplars especials: un de 4 metres i un altre de més llargada; “i tots els infants tindran de ben segur, un obsequi”, assegura en Pere.

Bartolí recomana anar preparats amb sabates de muntanya i ben abrigats. Prega que si és possible, que no es portin gossos. També avisa que si algú no vol que es facin fotografies als infants, ho comuniqui abans de començar la sortida.

Els pessebres de la Colla

pere bartoli pessebre (2)
album-fotografic-faldo-borde

Un pessebre artesanal i reivindicatiu

Pel que fa al pessebre, en Pere Bartolí l’ha presentat avui en primícia a Ràdio Nova. A banda de subratllar que és en gran part fet a mà i reciclat -només a excepció d’alguna figureta- Bartolí intenta afegir, cada any, a aquesta obra popular alguna reivindicació, denúncia o algun aspecte significatiu sobre la tradició o història de Vilanova del Camí.

El pessebre d’aquest any no és una excepció. Aquesta vegada la denúncia vol posar de relleu la falta de civisme de les persones que no tenen cura amb la natura. L’ús de plàstic i deixalles és tot un missatge per prendre consciència de l’impacte que podem ocasionar al bosc i de com contribuir a la seva protecció.


Colla Excursionista de Vilanova del Camí


En Bartolí té interès pel pessebrisme des que era un infant. Als 5 o 6 anys “tocava els pebrots”, recorda amb humor, als pessebristes d’Igualada a la plaça de la Creu i des d’aleshores sent passió per aquest món i també l’encomana; “lo maco és fer un pessebre interactiu” diu, “i deixar que els infants moguin les figuretes i ho toquin tot, perquè segur que així de grans, faran el pessebre”.