El mes d’octubre, el Club de lectura de Vilanova del Camí reprèn les seves trobades amb el comentari de la novel·la La cinquena planta de Manuel Baixauli. L’autor de L’home manuscrit, narra en aquest llibre una història inspirada en els dies que va estar ingressat en un sanatori i a l’UCI paralitzat per la síndrome de Guillain-Barré, sense mobilitat ni parla. La trobada del club vilanoví serà el divendres 6 d’octubre, en doble sessió, la primera a les 15:30 h i la segona, a les 19:30 h, a la Biblioteca de Vilanova. Estarà moderat per Montserrat Farrés. La inscripció és gratuïta i es pot fer al taulell de préstec
“Em passa una cosa molt curiosa, amb ‘La cinquena planta’. És un llibre del qual tinc la impressió que no l’he escrit, sinó que m’ha succeït”, això explica Manuel Baixauli d’aquesta obra on recull l’experiència que va patir i que el va deixar, en pocs dies, completament paralitzat, però amb capacitat de pensar i de sentir. Al cap de sis llarguíssimes setmanes, va començar a recuperar la mobilitat i, més endavant, l’autonomia.
Durant el procés de rehabilitació, Baixauli va conèixer els singulars personatges que poblaven el sanatori i es va obsessionar amb l’última, inaccessible, cinquena planta. “La novel·la parteix de fets reals, però no són ni unes memòries ni una crònica” segons va explicar l’autor en una entrevista al diari Ara, el febrer de 2014: “per a mi, la ficció és la millor manera d’acostar-se a la veritat. Ho pots contar absolutament tot, fins i tot el que s’amaga al subconscient. La ficció pot travessar les portes, com els fantasmes”.
Manuel Baixauli (Sueca, 1963) és pintor i escriptor. És autor de la premiada novel·la L’home manuscrit, Premi Mallorca de Narrativa, 2006; Premi Salambó de Narrativa en Català, 2008 i Premi Nacional de la Crítica Catalana, 2008, entre altres. Abans de L’home manuscrit, que l’ha convertit en una referència per a lectors i crítics, havia publicat la novel·la Verso (Premi Ciutat d’Alzira, 2001) i la seva òpera prima, Espiral (Premi Ciutat de Badalona, 1998), volum insòlit de contes breus.