Unanimitat en la reivindicació del dret de les dones

12 Mar 2019
Ple Ordinari 11 mar19  (7)

El consistori va votar per unanimitat la retirada de la moció presentada per ERC sobre la unitat contra el feixisme i el racisme amb la voluntat de treballar millor el tema, va dir el regidor Marcel·lí Nieto

D’altra banda, es va proposar introduir per ordre d’urgència dues mocions més, la primera unitària amb tots els grups amb representació municipal i Podemos, sobre el 8 de març, Dia Internacional de les Dones i una segona a petició de VV, per demanar la modificació del conveni laboral de l’ajuntament vilanoví amb l’objectiu d’incorporar les treballadores i treballadors del servei de la neteja.

El consistori en ple i altres forces que actualment no hi tenen representació com Podemos es van alçar dilluns amb una única veu per denunciar les situacions de vulnerabilitat que pateixen les dones i que es tradueix en precarietat laboral o en una feminització de la pobresa.

A la moció que es va presentar aquest dilluns al Ple, s’ofereixen xifres que conviden a la reflexió: més d’un 70% dels contractes a tempos parcial són per a les dones i més del 70% de les empreses no tenen cap dona als seus Consells d’Administració. Així mateix els càrrecs més rellevants són ocupats en la seva majoria per homes. La bretxa salarial entre homes i dones se situa a Catalunya en un 26% però arriba fins el 43% entre els sectors amb menors ingressos.

La moció també encoratja a seguir reivindicant el dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos i el dret a una maternitat lliure i segura. Cal replantejar els permisos de maternitat i paternitat apostant per permisos iguals i intransferibles i per polítiques de conciliació.

La violència cap a les dones és una senyal d’alarma social. Almenys 48 dones van ser assassinades el 2018 i en tan sols tres mesos d’aquest 2019 ja n’hi van 10.

Per tot plegat, els grups polítics van acordar continuar treballant amb les empreses del municipi per l’elaboració de plans d’igualtat que facin possible la reducció de la bretxa salarial, la promoció de dones als càrrecs de decisió, i l’adopció de mesures que permetin la conciliació familiar i laboral.

També van acordar que l’Ajuntament es personarà com a acusació popular en els procediments penals en cas de violació o de violència masclista amb resultat de mort. I així mateix l’Ajuntament es compromet a impulsar i recolzar els projectes d’acompanyament en el processos judicials en cas de violència masclista.

L’Ajuntament s’involucrarà de forma activa contra l’assetjament sexual i les violències masclistes des de la cooperació policial de la Policia Local amb la resta de cossos se seguritat fins a la implementació de campanyes de prevenció i acompanyament a les víctimes.

Tanmateix l’Ajuntament elaborarà i implementarà un protocol municipal contra les agressions sexistes o LGTBfòbiques en les festes i espais d’oci del municipi. Un protocol que s’elaborarà amb la participació de les entitats feministes del municipi i representants d’entitats socioculturals, lúdiques, de joves i associacions sense ànim de lucre.

També es va acordar que les polítiques de gènere es dotin pressupostàriament per tal de finançar possibles actuacions per millorar la situació de desigualtats de les dones en Vilanova del Camí. L’últim acord que figura a la moció és el de donar suport a la iniciativa de la Vaga Internacional de Dones convocada per al 8 de març.


1
Hola 👋
Aquest es el WhatsApp de Ràdio Nova.
Et podem ajudar?
Powered by