- Vilanova del Camí participa al projecte Conca Industrial 4.0 de la MICOD per afavorir la inserció dels joves de 16 a 29 anys
- S’aproven els reglaments reguladors del servei de teleassistència i les bases de les subvencions per arranjar els habitatges de la gent gran
- Vilanova demanarà a la Fiscalia de Barcelona que investigui les possibles responsabilitat derivades de la gestió de la Covid a la residència Amavir
- Suport de l’Ajuntament de Vilanova del Camí al Consell de la Gent Gran i al Consell Nacional LGTBI
Vídeo del Ple Ordinari del 13 de juliol de 2020
Vilanova del Camí va celebrar aquest dilluns 13 de juliol el primer Ple ordinari presencial després del confinament de març i ja en aquesta fase de represa. Per tal de respectar la distància de seguretat, els portaveus dels grups municipals van ocupar el semicercle mentre que la resta de regidors van seguir el Ple des de la sala, en els seients que normalment ocupa el veïnat. En aquesta ocasió la ciutadania va haver de seguir la sessió via streaming.
Vilanova del Camí participa al projecte Conca Industrial 4.0 de la MICOD per afavorir la inserció dels joves de 16 a 29 anys
El consistori vilanoví va arribar a grans consensos durant el Ple d’aquest dilluns. Tots els grups van votar a favor de la participació de l’Ajuntament vilanoví al projecte “Conca Industrial 4.0” impulsat per la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena. El regidor de Promoció Econòmica, Jordi Barón, va explicar que es tracta d’un projecte específic per a la dinamització del mercat de treball local adreçat als joves de 16 a 29 anys de la Conca. Una formació teòrica i pràctica entorn al món industrial que és la continuïtat d’un projecte anterior, el ReinMet, que estava enfocat en el sector de la metal·lúrgia i que va aconseguir un 100% d’inserció laboral. Vilanova del Camí, participarà amb una aportació econòmica de 2.417 €.
Així mateix el Ple va aprovar la participació del municipi en un altre projecte supramunicipal, Conca Comerç, amb la voluntat de dinamitzar el sector del comerç local i els establiments de proximitat, greument afectat per les mesures de l’estat d’alarma. Jordi Barón va explicar que des del mes de març s’han impulsat diferents accions en el marc del Conca Comerç, especialment de promoció i divulgatives, però els regidors de Promoció Econòmica de la Conca ja estan treballant en altres iniciatives que posin en valor el comerç de proximitat i ajudin a revertir la situació generada per la Covid-19. L’Ajuntament de Vilanova del Camí aportarà al projecte 16.000 €.
Barón també va defensar la modificació del reglament de funcionament del Centre d’Innovació Anoia, amb la voluntat de regular l’ús de diferents espais per part de les empreses que ocupen el Viver així com d’emprenedors i empreses que puguin estar interessades. Els tres punts de Promoció Econòmica es van aprovar per unanimitat.
S’aproven els reglaments reguladors del servei de teleassistència i les bases de les subvencions per arranjar els habitatges de la gent gran
Pel que fa a Cultura, el Ple va aprovar per unanimitat la modificació de les bases reguladores de les subvencions de les entitats culturals que ofereixen un termini més ampli per presentar i justificar les actuacions objecte de la subvenció.
En l’àrea d’Esports, Serveis Socials, Igualtat, Salut, Sanitat i Consum, el Ple també va aprovar per unanimitat els tres punts que es sotmetien a debat. Els grups van donar suport a l’aprovació de les bases reguladores per a l’arranjament d’habitatges de la gent gran, persones amb dificultats de mobilitat o amb risc d’exclusió social.
Així mateix es va aprovar el reglament regulador del servei de teleassistència domiciliària i es van modificar les bases per a la concessió d’ajudes per a les famílies de Vilanova del Camí amb persones afectades per la malaltia celíaca, intolerància o al·lèrgia al gluten.
Vilanova demanarà a la Fiscalia de Barcelona que investigui les possibles responsabilitat derivades de la gestió de la Covid a la residència Amavir
Abans dels Precs i Preguntes, el govern del PSC i Junts per Vilanova i Vilanova Alternativa van presentar una moció al Ple per instar a la Fiscalia de Barcelona que investigui les possibles responsabilitats derivades de la gestió durant la crisi de la Covid-19 a la residència Amavir de Vilanova del Camí.
Els proposants de moció van expressar en primer lloc, el seu condol i la solidaritat del Consistori de Vilanova del Camí i del conjunt de la ciutadania del municipi a totes les persones afectades per aquesta pandèmia i especialment als familiars d’aquelles que n’han patit la pitjor de les seves conseqüències.
PSC, Junts i VA, amb el suport d’ERC i l’abstenció de V365, sol·licitaran a la Fiscalia Provincial de Barcelona l’obertura de diligències en relació a la situació causada en la residència Amavir per el brot de coronavirus, d’acord amb la funció d’empara dels drets individuals i col·lectius de les persones en situació de vulnerabilitat. L’objectiu és recopilar dades sobre la situació de la residència vilanovina i els seus residents, sobre la gestió realitzada pels responsables d’aquesta institució en relació als contagis i defuncions que s’hi han produït durant el període de l’Estat d’Alarma, així com mantenir un seguiment de la seva evolució i prendre en consideració si d’aquests fets se n’hagin de derivar accions que requereixin la intervenció pròpia del Ministeri Fiscal.
Des de V365, la seva portaveu, Vanesa González va argumentar la seva abstenció, primer per una manca d’informació per part de l’empresa que gestiona Amavir, que els impedeix fer una valoració correcte del tema. Així mateix González va deixar constància de la complexitat que aquest episodi ha suposat per al centres geriàtrics. “No és moment de criminalitzar ningú” va dir González, “perquè tothom ha fet el que bonament ha pogut”
Suport de l’Ajuntament de Vilanova del Camí al Consell de la Gent Gran i al Consell Nacional LGTBI
El Ple es va encetar amb la lectura d’un manifest del Consell de la Gent Gran de Catalunya en relació al Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament de la Vellesa que es va celebrar el 15 de juny. La regidora Susana Gutiérrez va fer-ne la lectura del manifest que evidencia el maltractament a les persones grans com un greu problema global, de gran preocupació social i molt difícil de visualitzar.
A més dels diferents tipus de menysteniment, el manifest destaca altres maltractaments que la societat, en general, infligeix a les persones grans mitjançant, les llistes d’espera sanitàries que agreugen la seva situació, la precarietat econòmica, el fet de no poder exercir el dret a morir dignament o les esperes en l’aplicació de protecció en situació de dependència.
La insuficiència de recursos assistencials, que s’ha mostrat en tota la seva cruesa en les residències de la gent gran que, tot i l’esforç grandiós dels professionals que tenen cura dels residents, massa sovint ho han hagut de fer amb pocs mitjans, la qual obliga a tenir un debat sobre la conveniència de canviar el model d’atenció a les persones grans.
El manifest acaba demanant al departament de Treball, Afers Socials i Famílies que constitueixi una unitat que aglutini les polítiques per a la gent gran, que tingui cura de l’envelliment i els maltractaments a les persones grans.
“El teu orgull és el nostre orgull”
La regidora de Cultura Carlota Silva va llegir un segon Manifest, en aquest cas del Consell Nacional LGTBI, en motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI que es va celebrar el 28 de juny. El manifest reivindica i defensa els drets del col·lectiu LGTBI, i fa una crida a les persones afectades per no callar i fer servir els canals que tenen al seu abast, i convidem tota la ciutadania perquè s’impliqui en la defensa dels drets i les llibertats de les persones LGTBI.
Com a màxim òrgan representatiu de les entitats LGBTI de Catalunya i com a òrgan consultiu de la Generalitat de Catalunya, el Consell Nacional LGTBI ha posat sobre la taula reivindicacions que cal afrontar conjuntament. En són exemples la revocació de la decisió del Tribunal Suprem de l’1 de juny d’enguany, que prohibeix als ajuntaments penjar la bandera de l’arc de Sant Martí, i la limitació que entenen “escandalosa” de la llibertat d’expressió que suposa que el Registre Civil encara impedeixi el registre de les famílies homoparentals o el canvi de nom de les persones trans.
Així mateix, reivindiquem que des de Catalunya es pugui gestionar el dret d’asil i de protecció especialment de les persones LGTBI que es troben en situacions vulnerables, que no han pogut accedir a una regularització de la seva situació legal i que no tenen la possibilitat d’accedir al mercat de treball ni a determinats serveis bàsics.
També demanen a les administracions un esforç per progressar en la formació específica del professorat en la diversitat i la realitat LGTBI, que permeti la creació d’espais segurs i de confiança per a l’alumnat LGTBI, respectuosos i lliures d’LGTBI-fòbia.
Precs i preguntes
El Ple es va tancar amb els precs i preguntes dels grups municipals. Francisco Palacios de Vilanova Alternativa va traslladar al govern diferents peticions ciutadanes per arranjar l’entorn del Parc Fluvial així com la passarel·la de fusta, malmesa pel temps.
Des d’ERC, Marc Bernáldez, va formular una bateria de precs i preguntes al govern. Van informar que aquest dilluns es va publicar al BOPB les subvencions per a la recollida d’amiant per part de les deixalleries, una ajuda que el govern es va comprometre a estudiar.
Així mateix van preguntar sobre la possibilitat d’ampliar el Servei d’Orientació Laboral amb una persona dedicada, per exemple, a la prospecció d’empreses. També es va demanar al govern si estava contemplat un horari d’obertura i tancament de l’espai de lleure del barri de la Pau, o si s’obriran a l’estiu les fonts del municipi. Altres temes que es van posar damunt la taula tenen a veure amb els actes vandàlics de la piscina, els sorolls al Parc Fluvial a altes hores de la nit i també sobre un possible Pla de Contingència Local en cas que es doni un rebrot de coronavirus al municipi.
La portaveu de V365, Vanesa González, va demanar al govern el Plec de Condicions que regeix la concessió administrativa del bar de la piscina així com el del Casal de la Gent Gran i que detallen les condicions d’ús dels esmentats establiments.
L’alcaldessa va donar resposta a pràcticament totes les preguntes. La resta, va anunciar, seran contestades per escrit.