- El Govern envia al Ministeri de Transports i Agenda Urbana la declaració de les àrees tenses per poder aplicar les limitacions dels lloguers al més aviat possible.
- Les mesures de contenció de les rendes es podran implementar un cop el Ministeri publiqui la resolució que recull els 140 municipis que la Generalitat ha declarat zones de mercat residencial tensionat.
- L’objectiu d’aquestes mesures respon a les necessitats de la ciutadania i és un pas més per garantir el dret a l’habitatge.
Vilanova del Camí forma part de la llista de 140 municipis que figuren en la declaració de mercat residencial tensionat elaborada pel Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya. Aquesta decisió, anunciada recentment per la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, representa un pas fonamental per limitar els preus del lloguer i abordar l’actual crisi d’habitatge.

Segons la nova Llei estatal pel dret a l’habitatge 12/2023, de 24 de maig, el Departament de Territori ha presentat aquesta declaració al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i l’ha enviat al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) per prendre mesures immediates. Aquestes àrees de mercat residencial tensionat, una vegada aprovades pel MITMA, tindran una vigència de tres anys.
La nova normativa estableix que en aquestes àrees, els nous contractes de lloguer no podran excedir el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys, després d’aplicar l’ajust anual estipulat en aquell contracte. A més, en el cas de grans tenidors, el preu del lloguer no podrà superar l’Índex de referència del preu de lloguer, que ja existeix a Catalunya i que serà implementat segons els acords entre la secretaria d’Habitatge i el MITMA.
El procés que ha culminat amb la inclusió de Vilanova del Camí i altres 139 municipis en aquesta llista va començar fa dos mesos amb la tramitació de les àrees tensionades. Aquesta inclou la publicació d’una memòria justificativa, un període d’informació pública, la consideració de les al·legacions, la declaració definitiva de les zones tensionades i la seva comunicació a Madrid. Ara, l’entrada en vigor d’aquestes restriccions de lloguer depèn del Govern estatal.
En resposta a les crítiques i suggeriments presentats durant el procés d’al·legacions i d’audiència pública, el Govern va adaptar les definicions de “grans tenidors” (els que disposen de 5 o més immobles) i va excloure els promotors socials de la categoria.
Segons la consellera Capella, aquesta mesura és part de l’acceleració de les accions per garantir el dret a l’habitatge a Catalunya en resposta a la situació d’emergència actual.
A les 140 àrees tensionades resideixen 6,2 milions de persones, representant el 80,6% de la població catalana.