Avui fa un any, una llarga cua de votants esperava amb paciència el torn per poder dipositar el vot a les urnes a l’Institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí. Més de dues mil quatre-centes persones van concórrer al referèndum que el govern català va convocar l’1 d’octubre, sense l’aprovació de l’Estat. Des de Vilanova X la Independència han commemorat, aquest diumenge, aquesta jornada històrica amb una trobada, al gimnàs de l’Escola Marta Mata
Després de la benvinguda per part del vilanoví Toni Poch, la primera sorpresa va ser un vídeo de Carles Puigdemont saludant els vilanovins. Tot seguit es va projectar “La revolta”, amb imatges de l’1O de tota la comarca, i per últim, un vídeo elaborat per Dan Ortínez que resum com va ser la jornada de l’1O a Vilanova del Camí i que segons expliquen des de Vilanova X la Independència aviat estarà penjat a la xarxa.
A continuació, la periodista Laia Vicens va parlar dels llibres “Operació urnes” i “Més operación urnes” dels que n’és coautora amb Xavi Tedó i que recull la crònica periodística de l’operatiu clandestí que va permetre que l’1O hi hagués urnes als col·legis electorals i es pogués celebrar el referèndum d’autodeterminació. També destaca el paper clau de l’organització de la xarxa popular que va fer possible que les urnes arribessin al seu destí.
A l’acte també va intervenir l’igualadí Joan Mangues, militant de les ERC, i els vilanovins Sergio Pérez i Josep Minguet, el primer en representació dels vilanovins que van ser multats per penjar cartells del referèndum al municipi, i el segon, com a coordinador i ànima de l’organització del referèndum a Vilanova del Camí.
La trobada va comptar amb l’ambientació musical en viu de Marta Riba i el seu fill Biel, el raper vilanoví Lost Kid i Els músics del parc.
Avui, Josep Pelfort i Montse Valentí han compartit la valoració de la trobada en l’espai de L’Entrevista de Ràdio Nova, al final del Vilanova Informació. Valentí i Pelfort han destacat l’emotivitat d’aquest acte que tal i com perseguien, va servir per reviure plegats una jornada inolvidable.
El record d’una jornada molt participada que a Vilanova també va sostenir-se amb una xarxa popular
La jornada de votacions de l’1O de 2017 a Vilanova del Camí va començar molt d’hora per als voluntaris vilanovins que van coordinar el referèndum. “Va ser una jornada llarga i plena d’emocions i inquietuds”, recorda Valentí. Des de les cinc de la matinada unes 300 persones van organitzar-se dins i fora de l’escola per on van passar més de 2.400 votants.
Valentí es queda amb el record de la unió i la força d’aquell dia. La cua donava la volta a l’institut i algunes persones van esperar fins a dues hores per poder votar. “Hi va haver incertesa quan va fallar el sistema informàtic i fins que es va obrir l’opció de les llistes universals”, reconeix Valentí, “però tothom hi va col·laborar i la gent va poder votar”.
Pelfort creu que molta gent va anar a votar “com a reacció a la repressió policial que van començar a veure de bon matí per televisió; va ser un cop a la democràcia”, diu, i es mostra convençut que si es repetís l’1O obtindria la mateixa resposta i que tant els del sí, com els del no, tornarien a votar. Ambdós consideren que l’esperit de l’1O és avui més vigent i assenyalen que “recordar i reviure aquests fets ens afecten”, sobretot també considerant que hi ha persones empresonades.
Pel que fa a les conseqüències que l’organització de l’1O va tenir per alguns vilanovins, en ser interceptats per la Policia quan penjaven cartells i posteriorment multats, encara no hi ha resolució sobre el tema. “Hem presentant recursos i proves d’altres cartells que no tenen res a veure amb el referèndum que s’han clavat en llocs on no està permès, amb número de telèfon i tot, però ningú no els ha multat”, explica Valentí.