El col·lectiu Acció Cannàbica d’Igualada, una entitat legalitzada i sense ànim de lucre, s’ha atribuït la propietat del cultiu de cànnabis que el passat dijous 17 d’octubre els Mossos d’Esquadra van ocupar i intervenir al carrer Merlet, al barri del Rec, d’Igualada. Tres membres de l’entitat van ser detinguts i imputats per un delicte contra la salut pública, motiu que va portar a l’associació a pronunciar-se per demostrar que el cultiu era legal, a l’igual que les activitats que realitzen.
El president d’Acció Cannàbica d’Igualada, Jaume Xaus, representant legal de l’entitat i membre de la Federació d’Associacions d’Usuaris de Cànnabis de Catalunya (CATFAC) ha explicat avui a la Carmanyola de Ràdio Nova que tot i que el dia de la intervenció policial no es trobava a la nau on tenen l’hivernacle es va presentar voluntàriament a declarar per aclarir els fets i acreditar la legalitat del cultiu i de les accions que porta a terme l’entitat, que compta amb 148 associats.
Precisament Acció Cannàbica es va constituir per sensibilitzar sobre la necessitat de regulació en el tema del cultiu de cànnabis per a l’autoconsum. Una de les proves més evidents són casos com aquest, ha dit Xaus, que no és la primera vegada que han d’afrontar des de l’entitat, que ja havia estat investigada l’any 2011. Tot i que el protocol policial és comprensible, com reconeixia Xaus, han pogut demostrar que no han comès cap delicte.
Jaume Xaus recorda que fa més de 20 anys que aquest tipus d’entitats van començar a constituir-se a Catalunya i que actualment són unes 300 les que reclamen un sistema d’autoregulació per a les associacions cannàbiques de Catalunya, que inclogui un registre específic, un protocol amb el Departament d’Interior del Govern català, que permeti a aquestes organitzacions desenvolupar les seves activitats d’acord a les disposicions legals.
La intervenció policial de la setmana passada com afirma Jaume Xaus pot tornar-se a repetir fins que no hi hagi un marc legal que aixoplugui totes les entitats que hi ha a Catalunya. Un pas molt necessari per ordenar la seva activitat.
A falta d’una regulació concreta Acció Cannàbica s’ha sumat a la iniciativa de la FAC i aposta pel Cannabis Social Club, CSC, una manera de donar accés legal al cànnabis a persones que no el poden auto-produir. L’associació en aquest cas gestiona un cultiu compartit entre alguns dels associats i porta a terme un control molt estricte mitjançant una comissió específica que consta d’un enginyer agrari, un pèrit agrícola, un advocat, i un representant de la CatFAC a fi que no es puguin vulnerar les premisses legals com l’ànim de lucre, el circuit tancat de persones prèviament usuàries i d’altres com obtenir un resultat final de la millor qualitat possible.
Una part dels 148 associats tenen també un aval sanitari per formar part de l’entitat que també defensa l’ús terapèutic del cànnabis i la importància de promoure alternatives naturals als tractaments mèdics.
Escolta l’entrevista a Jaume Xaus d’Acció Cannàbica d’Igualada al programa la Carmanyola en el següent reproductor: