Aquest dissabte, jornada de portes obertes al Joan Maragall i a l’INS Pla de les Moreres

18 Feb 2014

Escoles portes obertesProperament s’obrirà el període de preinscripció de l’alumnat a les escoles. És en aquest moment, que els pares i mares han d’afrontar la important tasca d’escollir el centre que consideren més adient per als seus fills i filles.

Són molts els dubtes que poden sorgir davant la decisió d’escollir escola però en la majoria de casos en la decisió hi prenen part moltes variables com la ubicació, la capacitat del centre, professorat, els serveis que ofereix com activitats extraescolars, el menjador, o el transport i molt especialment, que la línia educativa i pedagògica del centre estigui d’acord amb la que es desitja transmetre en l’àmbit familiar.

Per recollir tota aquesta informació existeixen vàries alternatives, com consultar els webs dels centres o comentar amb altres pares i mares, però també es pot aconseguir a les jornades de portes obertes, concebudes especialment perquè els pares i les mares puguin conèixer de primera mà els centres i les seves metodologies de treball.

A Vilanova del Camí s’han establert dues jornades de portes obertes, la primera es celebrarà aquest dissabte 22 de febrer a l’Institut Pla de les Moreres, 2/4 d’11 a 2/4 d’una del migdia i l’Escola Joan Maragall, d’11 a una del migdia. La segona jornada es proposa per al 8 de març,  també d’onze a una, a les escoles Pompeu Fabra i Marta Mata.

La regidora d’Educació Marta Trullols, ens explicava avui a La Carmanyola, que les jornades de portes obertes a Vilanova del Camí sempre han funcionat molt bé des del punt de vista de la participació familiar. Segons la regidora, la majoria de les visites que es reben durant les jornades de portes obertes són de famílies que han d’escolaritzar els seus fills i filles per primera vegada, és a dir, els que han de començar P3. Els pares i mares s’esforcen per fer una bona tria perquè són conscients que el centre que acabin escollint marcarà la trajectòria escolar del seu fill o filla.

Malgrat que les famílies fan una opció concreta per un o un altre centre, no sempre acaben complint-se les seves expectatives. Depèn, diu Trullols, de les places disponibles de cada centre i també de la puntuació que aconsegueix cada família i que està directament relacionada amb uns criteris i barems concrets.

A banda dels criteris que ens explicava la regidora d’ensenyament, Marta Trullols, també es tenen en compte altres criteris com que sigui una unitat familiar beneficiària de l’ajut de renda mínima d’inserció o si l’alumne o algun dels membres de la família té una discapacitat superior al 33%. Són criteris complementaris, formar part d’una família nombrosa o monoparental, patir una malaltia crònica de tipus digestiu, endocrí o metabòlic o que els pares, germans o tutors hagin estat escolaritzats en el centre que escullen.

Després de la jornada de portes obertes tindran lloc les preinscripcions, entre l’11 i el 21 de març. La publicació de les llistes amb la puntuació provisional es farà l’1 d’abril i l’endemà es farà el sorteig de les places. Així mateix, el 2, 3 i 4 d’abril s’obrirà el període per fer reclamacions i el 10 d’abril es faran públiques les puntuacions definitives. L’oferta final però no es publicarà fins el 6 de maig.

Vilanova del Camí disposa en aquests moments de tres centres de primària, el Pompeu Fabra, el Marta Mata, i el Joan Maragall de tres línies. Malgrat que no es preveuen canvis significatius per al curs 2014-2015, la regidora creu que tot dependrà de com vagin les preinscripcions. Trullols també ha deixat clar que no és una competència municipal sinó una decisió del departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Pel que fa a la matrícula, el període previst per a educació a infantil, primària i 1r d’ESO és del 10 al 13 de juny i per a 2n, 3r i 4t d’ESO, del 23 a 27 de juny.

Podeu consultar el calendari així com la documentació que cal presentar, i els criteris i barems de la puntuació  al web municipal: www.vilanovadelcami.cat

reproductor amb el programa La Carmanyola: