El Consell Comarcal de l’Anoia i l’Ajuntament d’Igualada han impulsat plegats una campanya de sensibilització i prevenció del maltractament a la gent gran. Es tracta d’una campanya visual que ha agafat el model d’una acció similar del Consell Comarcal del Solsonès que es va iniciar fa vora tres anys, i que ha tingut un impacte social important i beneficiós al seu territori.
La campanya Tracta’m bé a l’Anoia compta amb targetons, cartells i un vídeo on es mostren sis escenes de bon tracte amb diferents persones de la comarca de l’Anoia. Per fer-ho possible, els membres del Consell de la Gent Gran de l’Anoia hi han participat activament i segons les situacions es van cercar els actors i actrius. Finalment s’han treballat sis accions de bon tracte que s’aniran difonent cada mes o mes i mig: la primera, estar atent a les necessitats de les persones grans; la segona, mostrar afecte per elles; la tercera, deixar que segueixin gestionant els seus diners; en quart lloc, promoure la seva autonomia; en cinquè lloc, reconèixer les seves capacitats i habilitats, i l’última acció de bon tracte a treballar serà l’escolta activa de les persones grans.
Amb aquestes imatges, Consell i Ajuntament, volen conscienciar la població d’aquest problema silenciós però que alhora causa tant dolor quan es viu des de la pròpia pell a través d’una campanya que pretén remoure consciències i trencar tabús, una campanya que vol fomentar el valor de la cura i el respecte envers la gent gran. Així ens ho explicava aquest matí la Carla Casas, tècnica de vellesa del Consell Comarcal de l’Anoia.
Casas ha confirmat a Ràdio Nova que a la comarca de l’Anoia existeix maltractament a la gent gran tot i que només en coneixem una petita part. Per això s’està creant un Equip d’Atenció a la Vellesa que s’ocuparà de vetllar per aquestes persones i que es presentarà oficialment el proper 17 de novembre. Assegura que malgrat que l’equip encara no s’ha presentat ja tenen sobre la taula 10 casos de maltractament.
Els impulsors de la campanya expliquen que l’envelliment de la població és “un fenomen important de transformació social”. En aquest nou escenari, “cal estar molt alerta a les situacions de vulnerabilitat que poden patir les persones grans”. Per això, un dels punts de difusió de la campanya es desenvoluparà als comerços que actuaran com indicadors davant possibles cassos de maltractament. Per fer-ho possible, diu Casas, involucraran el Consell de la Gent Gran que després d’una senzilla formació seleccionaran els comerços de la comarca per fer aquesta tasca.
La paraula maltractament és complexa i es fa difícil precisar què és i on comença. Maltractament no és només sinònim de violència sinó que parlem d’un concepte molt més ampli. Hi ha moltes formes de maltractament: com l’abús físic, sexual, psicològic o emocional, l’abandonament, la negligència o l’abús material o financer. “Aquestes diferents expressions d’abús o omissió envers les persones grans són una de les formes de violència més ocultes en la nostra societat”, i aposten per fer arribar aquesta campanya també a les escoles i els instituts anoiencs. L’objectiu ens expliquen Carla Casas i Joana Mollà, tècnica de l’Ajuntament d’Igualada, és que nens i joves donin valor a la vellesa.
Amb aquest objectiu, durant les properes setmanes es faran arribar als centres d’ensenyament i les biblioteques de la comarca diferents exemplars d’un llibre amb contes sobre situacions de bon tracte amb les persones. La voluntat del Consell Comarcal i l’Ajuntament és poder fer un pas més de cara a l’any vinent i poder teatralitzar alguna d’aquestes històries. Avui a La Carmanyola, han fet una crida a les escoles per presentar-se voluntàries.