Avui la ràdio ha unit emissores d’arreu en un dia commemoratiu

13 Feb 2017


Aquest any, Ràdio Nova complirà 33 anys de vida. Aquest dilluns d’alguna manera hem volgut avançar-nos a la celebració tot just compartint el Dia Mundial de la Ràdio amb emissores d’arreu


Dia de la radio 2017 2El dia d’aquesta efemèride és força jove; el novembre de 2011 la Conferència de la Unesco va proclamar la data commemorativa del Dia Mundial de la Ràdio en record de la primera emissió realitzada per la ràdio de les Nacions Unides: un 13 de febrer de 1946. Ràdio Nova s’ha sumat avui a la reivindicació del paper de la ràdio com a mitjà de proximitat, altaveu públic plural i democràtic, tot reflexionant sobre els reptes de futur.

L’emissora municipal de Vilanova del Camí va néixer a iniciativa d’un grup de joves que va inaugurar una petita emissora de ràdio al segon pis de l’Ajuntament, a la plaça Castell, 1. Fa 23 anys, però, que es van inaugurar els estudis actuals de Ràdio Nova, al segon pis de l’Edifici d’Entitats, que recentment  hem renovat.

Xavi Garcia, el company més veterà de Ràdio Nova, ens acompanyava avui en l’espai d’Els altres titulars que diàriament compartim Esmeralda Morreres, Mireia Rubio i Marissa Martínez al magazine La Carmanyola de Ràdio Nova. Plegats hem parlat de l’evolució de l’emissora municipal vilanovina que a poc a poc, ha anat adaptant la seva realitat i continguts a les demandes del departament de comunicació.

I és que a Vilanova del Camí, la ràdio local és el motor del treball de comunicació i servei; és també -en la mida que es pot- una escola que forma i permet la participació d’entitats, actors i agents socials, culturals i polítics; és el continent de molts continguts informatius i d’entreteniment que després nodreixen la resta de mitjans que depenen del departament de comunicació: com el portal de comunicació vilanovainformació, el butlletí municipal, les xarxes socials o la relació amb la premsa.

També avui volem compartir el Dia Mundial de la Ràdio amb totes les persones que fan possible la programació de Ràdio Nova, des dels col.laboradors del Kol.lectiu Nokturn fins a totes les persones que intervenen al magazine de La Carmanyola en les diferents seccions.


Posar en valor la presència de les dones a la ràdio


Un dels valors afegits que des de l’emissora vilanovina hem volgut avui posar de relleu és la presència de les dones a la ràdio i a la nostra en particular.

La campanya #OnSónLesDones en el seu informe del mes de desembre tornava a posar de manifest la desigualtat en el paper de les dones als mitjans de comunicació com a generadores de continguts informatiu, però sobretot d’opinió. Des de l’observatori recorden que “els mitjans que obvien la necessitat i la demanda social d’escoltar i difondre la veu de les dones han de saber que estan incomplint la Llei per a la igualtat efectiva de dones i homes (17/2015)”. Per tant, les administracions públiques que donen ajuts o contracten publicitat institucional amb aquests mitjans haurien de prendre les mesures corresponents per fer complir les lleis.

En el recompte del mes de desembre d’#OnSónLesDones i va haver bones notícies. No venien, però, de la premsa escrita, atrapada en percentatges ridículs, sinó dels mitjans audiovisuals: ràdio i televisió.

En el mes de desembre els mitjans públics van fregar la paritat de participació a totes les tertúlies d’actualitat de TV3. També hi ha hagut un ascens de 4 i 2 punts respectivament a les emissores privades de televisió. Una i altra continuen a la franja baixa –molt baixa– però poc a poc van allunyant-se del percentatge ínfim que encara hauria d’avergonyir la premsa escrita. En total, el percentatge de dones al conjunt de tertúlies televisives és del 38%.

Pel que fa a la ràdio, que avui centra la nostra atenció en el Dia Mundial de la Ràdio, gairebé assoleix també la paritat en casos concrets: El matí de Catalunya Ràdio, amb un 39%, i Catalunya vespre, amb un 40%. Catalunya migdia, més variable, ha baixat al 33%. Mentrestant, El món a RAC1, amb un 30% d’opinadores, continua el seu ascens lent però sostingut, que comparteix amb el magazine de caps de setmana de la mateixa emissora privada, Via lliure. Globalment, a les tertúlies més escoltades de la ràdio hi va haver un 35% de dones segons el darrer informe de #OnSónLesDones.

Per vergonya, però, la dels diaris en paper, aferrats en conjunt al tristíssim percentatge global del 20% de presència de firmes femenines en els espais d’opinió.

Avui, a Ràdio Nova també ens hem donat la mà amb altres emissores catalanes i hem participat en un programa especial de Ràdio Sant Boi “La República Santboiana” per saludar altres companys que fan ràdio cada dia. Ho hem fet dins el magazine de La Carmanyola. Dirigit per l’Amadeu Alemany, compta en el seu equip amb Rocio Caso, Silvia Blanco, Josep Sabat i Ireneu Castillo en la producció i conducció de les diferents seccions, i amb Eric Aguilera en la part tècnica. Aquest any l’emissora farà 37 anys i han compartit amb il·lusió la passió i la màgia de la ràdio amb nosaltres que ens ha permès estar en directe a Sant Boi i també a la inversa.

De La Carmanyola” de Ràdio Nova, els companys santboians destacaven el fet que soni a “programa casolà”. I no s’equivoquen perquè és una mica també la filosofia d’aquesta casa. Entrar a les llars vilanovines i compartir una hora de vida quotidiana amb l’audiència.

Avui us agraïm més que mai l’acompanyament i totes les felicitacions que ens heu fet arribar per diferents vies.


1
Hola 👋
Aquest es el WhatsApp de Ràdio Nova.
Et podem ajudar?
Powered by