Vilanova del Camí va acollir la setmana passada la primera reunió de treball del Fòrum Catalunya 2018 – Copa España Creativa, un esdeveniment internacional entorn al món de la innovació i la creativitat que es celebrarà del 25 al 28 d’octubre, en un municipi de la Xarxa de Barris Antics de Catalunya, encara per determinar
La sessió, presidida per l’alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte, i la presidenta de l’Asociación España Creativa, Belén Elisa Díaz, va comptar amb l’assistència d’una vintena de persones representants de la Xarxa de Barris Antics de Catalunya i de les diferents administracions catalanes, Diputacions i Generalitat.
Vilanova del Camí va participar amb una delegació nombrosa formada per Francisco Palacios, 1r tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica; Imma González, 3a tinent d’alcalde regidora de Cultura; Sílvia Cáceres, regidora de Serveis Socials; Anna Pulpillo, coordinadora de Cultura; Míriam Codina, coordinadora de Promoció Econòmica, Marissa Martínez, Cap de Comunicació i Protocol i Ana Ma Castro, del Servei de Contractació i Compres.
La sessió va servir per marcar un pla de treball i els objectius d’aquest esdeveniment que enguany girarà entorn als barris antics com a centres amb entitat pròpia i sinònim de vitalitat, de recuperació d’antics oficis, comerç de proximitat, entre altres i al qual se li pretén donar una dimensió internacional.
L’associació España Creativa i la comissió de treball que representa els 34 municipis de la xarxa Barris Antics dissenyaran conjuntament la programació d’aquest esdeveniment que inclou debats, taules rodones, la convocatòria dels Premis Copa España Creativa i altres activitats complementàries.
Durant aquestes dues primeres sessions de treball, la comissió també va fer una visita al Centre Tecnològic Leitat i a la Central logística d’ABACUS a Vilanova del Camí. També es va visitar el Centre Polivalent de Can Papasseit i el casc antic del municipi.
L’endemà divendres, la comissió de treball es va desplaçar a Manresa, que enguany és capital de la Cultura Catalana, on es va continuar desenvolupant el pla de treball. Es va visitar l’auditori de la Plana de l’Om i el Teatre Conservatori. Així mateix es va fer una visita a Sallent, població inclosa a la xarxa de Barris Antics per visitar el centre de Cal Carrera i el viver d’empreses.
España Creativa impulsa un nou model de ciutats i territoris en xarxa, innovadors i creatius
Sota el lema “España Creativa, un territorio en transformación: hacia una nueva modernidad” l’Asociación España Creativa pretén impulsar la creativitat i la innovació al país, a partir de la creació d’un nou model en xarxa de ciutats i territoris. La formació d’un nou lideratge institucional i empresarial basat en la intel·ligència emocional, la inversió en nous models de negoci i l’impuls del nou concepte de ciutat o territori creatiu.
L’associació té 5 línies estratègiques de treball, una de les quals és la convocatòria dels Premis Copa España Creativa, que reconeixen el projecte urbà o territorial més creatiu o innovador de l’estat. El premi estableix tres categories: Innovació econòmica i tecnològica; Innovació Cultural i Artística i Innovació Social i Territorial. L’any passat, el projecte guanyador de la Copa va ser el de la xarxa de Barris Antics que va comptar amb el vot unànime del Jurat. El projecte de dinamització del comerç en els barris antics, que comparteixen 34 municipis catalans, competia amb altres 49 projectes de tota Espanya.
El Fòrum de Ciutats i Territoris Creatius d’Espanya és una iniciativa del Màster en Economia Creativa de la Universitat Rei Joan Carles que sorgeix com una estratègia de col·laboració entre universitats, administracions i empreses, amb una visió innovadora que relaciona Economia Creativa, Cultura, Esport, Turisme i Oci, amb Desenvolupament Territorial i Gestió Urbana, creant noves oportunitats d’ocupació, generant identitat i diversitat cultural, connectivitat i cohesió social.
El Fòrum pretén ser un espai de participació, trobada i reflexió, en el qual compartir experiències, projectes innovadors i integrals, en el qual es generin sinèrgies o s’estableixin llaços de col·laboració i cooperació, que afavoreixi la creació de la xarxa de ciutats i territoris creatius d’Espanya que potenciï conjuntament la creativitat col·lectiva a partir de la suma de les creativitats individuals urbanes o territorials i afavoreixi el ressorgiment de les ciutats com a pols de creació i innovació, en què flueixin les idees i es desenvolupi una nova manera de viure, un nou pensament més humanista, amb nous valors capaços de construir un nou sistema econòmic, social i cultural que de pas a un nou “renaixement de les ciutats”.