- El document parteix d’una completa diagnosi i proposa un seguit d’actuacions específiques per a afavorir el sector, diversificar-lo i facilitar el seu creixement.
L’Edifici de Can Muscons de Vilanova del Camí va ser, aquest dimarts, l’escenari de la presentació del Pla de Gestió i Desenvolupament del Parc Agrari de la Conca d’Òdena. A l’acte hi van assistir el vicepresident primer del Consell Comarcal Jordi Cuadras; l’alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte; el diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent; i representants de l’Associació de Productors del Parc Agrari de la Conca d’Òdena.
Aquest document recopila les mesures que caldrà implementar, a curt i a mitjà termini, a partir d’una diagnosi inicial del territori i dels diversos agents que en formen part, amb l’objectiu prioritari d’afavorir el desenvolupament d’un model agroalimentari basat en la qualitat i la proximitat, que sigui resilient al canvi climàtic i poc depenent del mercat global, que dinamitzi els diversos sectors presents i que sigui sostenible.
L’alcaldessa Noemí Trucharte va ser l’encarregada d’obrir l’acte amb la benvinguda oficial a Vilanova del Camí i més concretament a la masia de Can Muscons, un edifici singlar del segle XIX que, des de fa uns anys, acull l’Espai Jove.
Jordi Cuadras explica que amb aquest projecte “es posa en valor la cadena agroalimentària, facilitem l’accés de la ciutadania al producte local, coordinem els nostres productors i conscienciem l’opinió pública sobre l’economia de proximitat; tot un seguit de conceptes que la pandèmia i l’emergència climàtica han convertit en indispensables i que des del Consell Comarcal afrontem oferint aquesta eina, juntament amb els 15 municipis que en formen part”. “Volem una Conca plena d’activitat econòmica sense renunciar a cap projecte de desenvolupament industrial ni tampoc a cap projecte en l’àmbit agroalimentari, com és aquest cas: hi cap tot”.
En el decurs de l’acte de presentació, la cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona, Sònia Callau, ha abordat també la temàtica dels parcs agraris com una eina innovadora per a la protecció, gestió i desenvolupament d’un espai.
Marc Talavera i Jana Peters, responsables de la redacció del pla, i Susanna Llopart, la seva coordinadora, van tancar la presentació parlant del Parc Agrari i de les accions que s’han planificat per als pròxims quatre anys per al seu desenvolupament.
El potencial del territori
La Conca d’Òdena compta avui amb un 6% de territori urbanitzat, un 62% de superfície forestal i gairebé un 32% de superfície agrícola, fet que suposa un important potencial pel territori. Els cultius de secà —cereal, llegums, farratges i oleaginoses— ocupen la major part, prop de 9.000 hectàrees de sòl, i el Pla que avui s’ha presentat proposa accions per a diversificar-ne la producció, facilitar el relleu generacional i els canals de comercialització o ampliar la producció orientada al consum de les persones.
Pel que fa als cultius llenyosos —fruiters, olivera, vinya i fruits secs—, ocupen al voltant de 700 hectàrees i el Pla proposa actuacions per a posar en valor el seu valor ecosistèmic, incrementar-ne la superfície, ampliar les varietats cultivades, valoritzar gastronòmicament el producte, generar més productes derivats i afavorir la venda en circuit curt. I, pel que fa a l’horta, que ocupa unes 50 hectàrees, es detallen accions per a diversificar cultius, valoritzar els excedents i evitar el malbaratament alimentari, incrementar la superfície i el nombre de persones que s’hi dediquen o generar productes derivats a partir dels productes hortícoles locals.
Un altre àmbit molt destacat és el de la ramaderia. A les explotacions ramaderes de la Conca d’Òdena s’hi poden comptar 244.000 peces d’aviram, 35.000 caps de porcí, 7.000 d’oví, gairebé 4.000 peces cunícoles i més de 1.000 caps de cabrum. Aquí es planteja una transició progressiva d’un sistema intensiu cap a un d’extensiu, incrementar les zones de pastura o augmentar el nombre de persones que s’hi dediquen exclusivament.
I, finalment, pel que fa a l’agroindústria, molt vinculada al sector productiu, es proposa facilitar l’ús de les matèries primeres locals procedents del Parc Agrari, incrementar les infraestructures agrotransformadores, incrementar i diversificar els derivats agroindustrials o reduir els envasos plàstics, entre d’altres.
