Càritas Arxiprestal Anoia-Segarra farà pública, dijous que ve, la memòria anual de 2017; un document que recull el resum de totes les accions que l’entitat realitza. Dades sobre les persones ateses, les seves necessitats i demandes, que permeten visibilitzar el treball que porta a terme Càritas. Una tasca que no està només lligada a l’àmbit assistencial, sinó també a l’acompanyament i l’apoderament de les persones usuàries, des de molts àmbits
La directora de Càritas, Montse Roca, ha compartit amb Ràdio Nova els reptes que un any més, els posa sobre la taula aquesta memòria. Per començar: donar visibilitat a la tasca que realitzen. I és que Càritas és una entitat d’església que es vincula tradicionalment amb la dedicació assistencial, però com assenyala Roca no és l’única funció que compleix. “Al marge de proveir recursos bàsics, acollir, servir i acompanyar van de la mà del paper de denúncia” que també exerceix l’entitat per abordar i “ser veu”, diu Roca, de les causes que generen desigualtats, empobriment i marginació, així com també “incidir en la transformació social”.
L’entitat presta sobretot atenció a persones que queden fora del sistema d’ajudes de l’administració pública. En aquest sentit, Roca destacava la bona feina que fan els departaments de Serveis Socials dels municipis que han aconseguit donar la volta al llenguatge, per fer entendre que les ajudes no són ajudes, sinó el reconeixement d’uns drets no coberts. No obstant encara són moltes les que queden al marge i en una situació molt vulnerable, per la seva situació d’irregularitat administrativa.
Pel que fa al perfil de les persones usuàries, la directora de Càritas assenyala que es troben davant persones d’una franja d’edat més aviat jove, d’entre 20 a 45 anys. Sovint amb família, és a dir, amb menors a càrrec.
Accions i projectes poc coneguts, però que compleixen amb una funció vital d’apoderament en moltes persones
Una de les tasques que potser no és prou coneguda i a la qual Càritas dedica molts esforços és a la formació i orientació laboral d’aquestes persones, “no només amb l’objectiu de facilitar la seva incorporació al mercat de treball, sinó sobretot per ajudar-les en aspectes més personals”: autoconfiança, autoestima, iniciativa… en definitiva, d’apoderament.
La memòria de Càritas del 2017 coincideix amb la preocupació que ara fa uns dies posava sobre la taula el Síndic de Greuges de Catalunya: la manca d’habitatge social i les situacions d’emergència residencial. La nostra comarca no és aliena a aquesta realitat i segons Montse Roca “a aquesta situació de vulnerabilitat cal sumar les derivades per la llei d’estrangeria, la precarietat laboral i la dificultat per trobar feina”.
A banda de les gestions purament administratives calen moltes mans per tirar endavant amb tota la feina que fa Càritas; cursos, tallers, tenen un hort, una botiga de roba de segona mà, acompanyen avis a les residències… Totes aquestes activitats, com subratlla Roca, no serien possibles sense el motor de l’entitat: el voluntariat, i el seu compromís.
Tampoc no serien possibles sense la complicitat de les persones sòcies, ni les d’altres entitats del tercer sector. I d’alguna manera també és un objectiu involucrar en aquesta responsabilitat social a les empreses. D’aquí la campanya “Empreses amb cor” que fa una crida a reflexionar sobre el paper que aquestes poden exercir i plantejar-se que “no només s’han de regir pel benefici econòmic, sinó també per altres, perquè poden contribuir i aportar benefici a la societat”, afirma Roca.
Entre els molts projectes que un any més ha tirat endavant Càritas, n’hi ha que són força desconeguts com la Llar d’Acollida per a dones víctimes de violència de gènere i els seus fills i filles. El seu funcionament requereix cert anonimat i molta intimitat, d’aquí que sigui un servei que es porta amb discreció, però el 2017 ha complert 10 anys d’obertura i està fent una tasca vital per a moltes dones.
Un altre dels projectes que l’entitat vol iniciar aquest nou any és una residència per a homes sols i sense llar, en un pis propietat de la comunitat religiosa de les vedrunes.
Vasaris Singers oferirà un concert benèfic de música de cambra a la Basílica de Santa Maria, el dia abans de l’assemblea de Càritas
Dijous 31 de maig a les 18 h a la Sala d’actes de l’Espai Cívic Centre d’Igualada, tindrà lloc l’Assemblea anual de Càritas Arxiprestal Anoia-Segarra, durant la qual es farà la presentació d’aquesta Memòria social i econòmica 2017 de l’entitat.
El dia abans, dimecres 30 de maig, l’entitat també convida la ciutadania a una activitat molt especial: un concert amb el grup Vasari Singers de Londres. Serà a les 21 h a la Basílica de Santa Maria d’Igualada.
Vasari Singers es troba entre els principals cors de cambra de Gran Bretanya. És un grup coral d’adults amb prop de 30 cantaires. El seu repertori abasta des del Renaixement fins a la musica contemporània.
El concert l’organitza Música Europa i no es cobrarà entrada, sinó es farà taquilla inversa i tothom podrà fer aportacions voluntàries per destinar-les a Càritas.