- Un 58% de les persones ateses per Càritas Arxiprestal Anoia durant l’any 2020 eren usuaris nous, és a dir, acudien per primer cop a l’organització.
- L’entitat ha fet costat a gairebé 300 famílies amb diferents projectes.
L’any 2020 havia de ser un any de canvis per a Càritas Arxiprestal Anoia Segarra, perquè començava una nova etapa amb projectes nous, però ni de lluny imaginaven que haurien d’adaptar l’activitat i el servei a tants canvis a conseqüència de la pandèmia. Ha estat sens dubte un any difícil, marcat per l’impacte de la Covid-19 durant el qual s’ha agreujat la situació de les persones que ja patien precarietat.
Ara fa uns dies -i com cada any per aquestes dates-, Càritas va presentar la memòria de tota l’activitat i el treball desenvolupat en l’any anterior on es constata aquesta situació excepcional viscuda al llarg de l’any 2020. Alguns projectes es van haver d’aturar durant mesos (com les pràctiques dels cursos de formació o el projecte Família i escola), però d’altres es van continuar tirant endavant “i es va fer molta i bona feina”, com afirmen des de l’entitat.
Una de les dades més destacades de la memòria de 2020 és que un 58% de les persones ateses per l’organització han estat usuaris nous, és a dir, acudien per primer cop a l’organització. Segons subratlla la Coordinadora de Projectes i Serveis de Càritas, Coral Vázquez, feia molts anys que no es produïa aquesta situació. Pel que fa al perfil també afegeix que continuen tenint un alt percentatge de persones d’origen estranger que recorren a Càritas per diferents serveis, no només per ajudes socials, sinó també per la resta de projectes com l’aprenentatge de la llengua i els cursos de formació per tal de capacitar-se i buscar feina.
Les persones migrades, especialment les que es troben en situació administrativa irregular, ha estat un dels col·lectius més afectat per la pandèmia. També ha afectat les persones treballadores de l’economia informal i les que ja tenien feines precàries. La seva incorporació al treball és un dels reptes de l’entitat, i per això, com assenyala la directora Montserrat Roca aposten de manera ferma per la formació. “L’objectiu final és la inserció laboral”, diu, d’aquí la importància d’aquests cursos, com per exemple el “Més que paraules” que treballa les competències.
El 2020 ja es preveia com un any de canvis per a Càritas perquè volien emprendre nous projectes, com el de la posada en funcionament d’un pis d’acollida per a joves al barri de Montserrat. Tot i que es va endarrerir una mica l’obertura, des de l’estiu ja hi viuen sis nois, que cobreixen totes les places disponibles. Aquest pis permet oferir un espai segur i de protecció a homes que acaben d’arribar i que no tenen la situació al país regularitzada, explica Vázquez.
Un altre dels projectes que des de Càritas impulsen des de fa 14 anys és la llar d’acollida a dones víctimes de la violència de gènere, un dels serveis que no es va aturar durant la pandèmia.
La incorporació del rober, el taller Itinera i la botiga De mà en mà al projecte Moda-Re de la mà de la fundació Formació i Treball, de Càritas, ha estat una altra de les consecucions de finals de l’any 2020 i que segurament veurà tots els fruits en la memòria de 2021.
En conjunt l’entitat ha fet costat a 289 llars (amb una tipologia d’ajudes diverses), i un total de 444 persones han participat en diferents projectes al llarg de l’any 2020.
Voluntariat essencial
La memòria també constata la disminució del nombre de voluntàries, que eren persones de risc o d’edat avançada i que s’havien de protegir. En la majoria de projectes, l’entitat compta amb la seva col·laboració essencial. De fet, com assegura Montserrat Roca, se senten en deute amb el voluntariat i per això aprofitava per agrair-los públicament el seu suport, tot recordant que majoritàriament són persones grans, que també han patit directament aquest any de pandèmia.
Rejovenir el voluntariat de Càritas és un altre dels reptes de l’entitat. Aquest any ha deixat també en evidència la bretxa digital i la desigualtat en el punt de partida pel que fa a l’èxit escolar. És per això que un dels projectes que es plantegen és el de la mentoria jove, l’acompanyament d’escolars a secundària per part de joves universitaris o de grau mitjà.
En resum per Montserrat Roca la pandèmia ha deixat constància dels valors de Càritas, perquè s’ha pres consciència de la importància de les cures i dels serveis públics i essencials. A més ens ha fet tenir més consciència de la vulnerabilitat: “tots som vulnerables; la covid ho ha demostrat”. I també la interdependència, perquè ens necessitem.
CITA Montserrat Roca: “La pandèmia ha demostrat que el més important de la vida és posar la cura de les persones en el centre”.