Càritas Arxiprestal Anoia Segarra, una entitat que treballa a diari amb els col·lectius vulnerables, reivindica polítiques més valentes per fer front a l’ocupació d’habitatges. Assenyalen que aquesta és una pràctica a la qual recorren moltes famílies que no poden accedir a un dret bàsic com és tenir un habitatge, però està generant una problemàtica i conflictologia molt greu

Recórrer a l’ocupació d’un habitatge per viure, quan no hi més alternativa, no és ni de bon tros una solució. D’una banda, perquè suposa “una gran inestabilitat per a la família que ocupa i també riscos per la manipulació de les instal·lacions o problemes de relació veïnals”. D’altra banda, perquè fomenta “mercadeig i màfies”, com denuncia la directora de Càritas a l’Anoia, Montse Roca.
Des de Càritas consideren que l’ocupació de pisos és un símptoma evident que la crisis econòmica no ha passat i que ha deixat a moltes famílies en situació vulnerable, amb recursos econòmics precaris. Tot i així, l’entitat es mostra sorpresa que no es parli del tema, ni es busquin solucions reals, en comptes de tapar les conseqüències o posar pegats. Afirmen que “cal començar per disposar d’una oferta de pisos de lloguer social i posar l’atenció en la gran quantitat d’habitatges buits que existeix”. A Igualada es calcula que els pisos buits superen el miler.
L’entitat reivindica accions concretes per a la gestió d’una bossa d’habitatges socials que doni resposta a aquestes necessitats, ja sigui gestionada des de l’administració pública o les entitats del tercer sector. “Tot i que s’ha fet evident”, diu Roca, “la lluita per arribar a assolir un salari mínim de 900 € i per tant sabem que són molts els salaris i les prestacions que estan per sota, no es posa la mateixa atenció en trobar solució al preu dels lloguers que poden arribar a ser completament inaccessibles per a moltes famílies”. A la conca d’Òdena, per exemple, les possibilitats de trobar un lloguer digne per sota dels 300 euros a Igualada, Vilanova del Camí o Montbui són molt reduïdes.
La directora de Càritas considera que “no s’han fet polítiques valentes per afrontar aquesta problemàtica i assenyala que la solució passa per analitzar les causes que les generen, començant per l’abús de la banca i els desnonaments que han deixat moltes famílies sense casa i alhora, moltes cases buides”, i per tant, caldria fer una pressió important a les entitats bancàries i obligar-los a compensar les facilitats econòmiques obtingudes en tots aquests anys.
D’altra banda, Montse Roca posa també l’atenció en “altres tenidors que podrien posar a disposició del mercat pisos buits”, però que no els tenen en condicions perquè tampoc tenen els recursos econòmics per fer-hi les reformes. És per això que proposa afavorir la rehabilitació d’aquests habitatges buscant diferents fórmules, per exemple amb subvencions, una resposta que s’ha donat de manera reduïda.
“Les entitats directament implicades en l’acompanyament a persones en risc d’exclusió sabem que és molt difícil o impossible començar cap procés d’incorporació al treball i a la formació, si primer no es té assegurat un lloc on viure amb dignitat”, afirma Montse Roca. És per això que denuncien la situació d’especulació amb l’habitatge i treballen per forçar el lliurament i la incorporació dels pisos buits per a lloguer. I sobretot reclamen a les administracions “que legislin amb urgència i arbitrin les mesures per revertir aquesta situació i per protegir un dret fonamental, pas imprescindible per avançar en la disminució de la precarietat i la pobresa”.
Una trobada per fomentar la responsabilitat social individual i l’acompanyament
D’altra banda, també fan una crida a la responsabilitat social a títol individual, perquè com ens recorda Montse Roca, tot i que no sempre tinguem la solució al problema, la nostra relació amb els altres pot ser de gran ajuda, si l’establim des de l’empatia. Precisament, la propera activitat que ha previst l’entitat s’emmarca en aquesta reflexió. Per la setmana que ve han preparat una trobada que es titula “Tenir en compte a l’altre. Com acollir? com acompanyar?”. És un dels actes de formació que l’entitat ofereix a la ciutadania.
En aquesta ocasió ho faran de la mà de Maria del Mar Albajar, abadessa de Sant Benet de Montserrat, economista i teòloga, “una persona que acosta els temes de manera molt didàctica i també profunda”, diu Montse Roca.
La trobada està oberta a tothom. Es farà el dijous 31 de gener, a les 19 h als locals parroquials de Santa Maria d’Igualada (carrer Santa Maria, 8).