Avui es commemora el 25N en record a l’assassinat de les germanes Mirabal per la dictadura dominicana de Trujillo. Les van segrestar i matar el 25 de novembre de l’any 1960 complint ordres del dictador. Eren tres dones compromeses que amb la seva lluita política reivindicaven el paper de la dona com a subjecte en la història i en la societat
Aquest és l’origen de la proclamació del Dia Internacional de la No Violència contra les dones l’any 1981 (a Bogotà) amb motiu de la Primera Trobada Feminista de Llatinoamèrica i el Carib. Més tard, l’any 1993 l’Assemblea General de les Nacions Unides aprovava la Declaració sobre l’Eliminació de la Violència contra la Dona on definia aquesta violència com “qualsevol acte basat en el gènere que té com a resultat possible o real un dany físic, sexual o psicològic”, i l’any 1999 declarava la data estipulada a nivell internacional.
Arreu, aquesta jornada ha unit les administracions i els col·lectius de dones organitzades per tal de sensibilitat a la societat sobre una tasca pedagògica i reivindicativa que per a les activistes és diària. 7 de cada 10 dones pateixen violència en algun moment de la seva vida i durant aquest 2016, 12 dones han estat assassinades a Catalunya.
Avui hem dedicat un programa especial de La Carmanyola de Ràdio Nova a aquesta causa. La regidora de Polítiques d’habitatge, Equitat i Participació ciutadana de Capellades, Adela Morera, en qualitat també de membre de la Taula de Dones de Capellades, i Fathia El Ouat, membre de la UCFR Anoia, ambdues de la Plataforma Feminista de l’Anoia, ens han acompanyat en el programa que també ha comptat amb la intervenció de Verònica Amezcua, psicòloga i col·laboradora de La Carmanyola de Ràdio Nova i de Maria José Fernández en representació de la MICOD.
L’agenda d’actes de la Mancomunitat Intermunicipal
L’agenda d’actes de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena per commemorar el 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones es centra enguany en donar visibilitat a totes les formes de violència. Tant les més explícites i punyents com les que estan acceptades socialment.
Aquestes formes de violència contra les dones es sustenten, expliquen des de la Mancomunitat, en un marc de relacions desiguals i emparat en una cultura masclista on es desenvolupen formes de violència molt subtils, i sovint, difícils de detectar.
Els ajuntaments d’Igualada, Vilanova, Montbui, La Pobla i Òdena han unit esforços per dissenyar un programa d’activitats que no només ens faci prendre consciència de la magnitud del problema sinó que també ens ofereix eines i recursos per eliminar les relacions i estructures de desigualtat i per canviar actituds i pràctiques.
La campanya fa especial incidència en els joves que, malgrat que haurien de ser el col·lectiu més sensibilitzat, explica Maria José Fernández,coordinadora de la MICOD, és on es donen més situacions de violència sobretot psicològica. Des de la Mancomunitat s’han editat una sèrie de postals per fer arribar als instituts i que es pugui fer pedagogia del tema.
Els actes del 25N van començar amb la penjada de pancartes contra la violència masclista als ajuntaments i la presentació del protocol per a l’abordatge de la violència masclista a l’Anoia. Avui divendres continuen els actes amb una sessió de contes de sensibilització contra la violència masclista, a càrrec de Mònica Torra, que tindrà lloc a dos quarts de sis de la tarda a la plaça de l’Ajuntament. Tot seguit es proposa un taller per fer volar els desitjos, adreçat als infants i dinamitzat per Anima’ns. L’acte acabarà amb la lectura d’un manifest.
Òdena també acollirà aquesta tarda, a partir de dos quarts de vuit, un taller per reflexionar sobre la violència de gènere. L’acte, que es farà a la Sala de Plens de l’Ajuntament d’Òdena, anirà a càrrec de l’Associació Teatral Mousiké, i es farà a partir de la projecció dels documentals: “Buits” i “ferides” dirigits per Susanna Barranco.
Els actes continuaran demà dissabte a les sis de la tarda. El Fòrum de Dones d’Òdena han organitzat un taller de risoteràpia amb la companyia teatre Abril, que es farà a la sala de plens de l’Ajuntament odenenc.
L’agenda d’actes per commemorar el 25N es reprendran la propera setmana. El SIE de la Catalunya Central amb el suport de l’entitat Dones amb Empenta han organitzat per al dimarts, 29, una xerrada sobre sexualitat i llibertat. Serà a tres quarts de set de la tarda al Casal del Passeig d’Igualada.
I Santa Margarida de Montbui acollirà el proper dissabte 2 de desembre una nova projecció de la 24a Mostra Internacional de Films de Dones, Conegudes també a casa. Serà als cinemes MontÀgora a les vuit del vespre i es podrà veure la pel·lícula Empieza en ti de Marta Vergonyós i Anna Sanmartí. El film explica la història de quatre dones de diferents edats i perfils que han hagut d’enfrontar-se a la violència dels seus marits i marxar per començar de nou.
També al desembre, concretament del 16 al 8 de gener, es podrà veure una exposició de Mans Unides “Mon femení”, sobre el dret de les dones, a la Sala municipal d’Exposicions d’Igualada.
El programa del 25N de la MICOD inclou també en aquesta edició el tradicional concurs de portades per a la Igualat de Gènere. Les bases es poden consultar al web de la MICOD i als webs dels ajuntaments que hi participen: Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena i La Pobla de Claramunt. Hi pot participar qualsevol persona a partir dels 18 anys resident a la Copnca d’Òdena. La portada guanyadora s’endurà 300 € i serà la imatge gràfica de l’agenda d’activitats del 8 de març.
Altres actes alternatius i molt visuals
Al marge de l’agenda més institucional hem de parlar també dels actes promoguts per les plataformes i col·lectius de dones.
“Ens volem vives i amb vides dignes”. Aquest tornarà a ser el crit també del col·lectiu de moviments de l’esquerra independentista que han preparat una nova marxa de torxes. Sortirà a les 8 del vespre des de l’Ateneu i en acabar hi haurà un sopar vegà al Delícies Centre Social.
D’altra banda, la Taula de Dones de Capellades també té previst un dels actes més visuals d’aquesta commemoració. Demà, a la Plaça Catalunya a partir de les 11 del matí trauran al carrer l’exposició “Zapatos Rojos” que neix de la mà de l’artista mexicana Elina Chauvet l’agost de 2009 a Ciudad Juárez, arran del dol propi i de la necessitat de fer públic el dolor privat i aliè.
Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)
A la comarca de l’Anoia hi ha un servei que ofereix informació, acollida, assessorament socioeducatiu, atenció psicològica i assessorament jurídic a totes les dones de forma gratuïta i amb total confidencialitat. L’atenció es presta de forma presencial, a la seu del Consell Comarcal de l’Anoia, el primer i tercer dijous de cada mes de 16 a 19h. Però el servei compta amb punts d’atenció en diversos municipis de la comarca i a més a més atén telefònicament.
Podeu demanar visita i consultes: 63 63 65 63 1.