Ho ha fet en el marc de presentació d’un informe sobre mercat de treball, llars i desprotecció social a la província de Barcelona
L’estudi demostra que treballar ja no exclou de la pobresa a moltes persones. A l’Anoia continua preocupant l’encara altíssima taxa d’atur de persones inscrites com a demandants d’ocupació i la minvant taxa de cobertura de protecció social. 44 persones de cada 100 a l’Anoia no poden accedir a cap tipus de prestacions contributiva ni assistencial; la cobertura de protecció social ha passat del 81,2% a finals del 2008 fins a l’actual 56% (la mitjana de la província de Barcelona es situa al 58.9%). El sindicat ho considera un problema de primer ordre des del punt de vista social i exigeix millorar la protecció social de les persones així com més atenció a comarques que han patit una forta destrucció d’ocupació i teixit productiu com l’Anoia.
D’altra banda des del sindicat valoren com a positiu l’anunci d’una vella reivindicació de CCOO de l’Anoia d’obrir novament l’Oficina de Treball de la Generalitat a Igualada, “com a servei públic adreçat a donar una atenció de qualitat a totes les persones aturades de la comarca i que alhora permeti que els propis empleats de l’oficina puguin desenvolupar les seves tasques en millors condicions”.
Des del sindicat continuen reivindicant un nou model productiu basat en ocupació de qualitat, estable i amb garanties, en sectors que aportin valor afegit, innovadors i competitius. També aposten per reindustrialitzar la comarca en un marc de concertació social, amb participació de sindicats, empresaris i els poders i administracions públiques. I considerem que calen més i millors polítiques d’igualtat lligades a polítiques actives d’ocupació pensades per a les dones per reduir la bretxa existent.
En aquest sentit, CCOO del Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf que aposten per la creació d’una taula de concertació a cadascuna de les quatre comarques per concretar una nova fase de reindustrialització al territori que permeti avançar en crear i dimensionar teixit productiu i ocupació estable i de qualitat. Així ho comunicaran a la resta d’agents socioeconòmics al territori (UGT, patronal i poder públics) el mes de setembre.
El sindicat considera una gran oportunitat el desenvolupament del Pacte Nacional per a la Indústria al territori per aportar les propostes i necessitats de cada comarca . El pla preveu invertir fins l’any 2020 un total de 1.844 milions d’euros per posar en marxa més d’un centenar de mesures que consten. Des del sindicat aposten per crear ocupació industrial i de qualitat, també per una formació qualificada i adaptada a les necessitats concretes del territori. Aposten també per dimensionar les pimes i fer-les més competitives perquè actuïn com a tractores de l’economia, per formes estables de gestió dels polígons i per una economia verda, entre altres.