- La doctora Maritza Hernández explica que és important establir normes en la família per saber com hem de comportar-nos i el que està i no està permès fer. Necessitem ser clars en posar i comentar les normes als nostres fills i filles.
- L’addicció a les pantalles centrarà, dimarts 21 de desembre, la darrera sessió del COMNOVA Famílies, un programa que comptarà amb la participació de la psicòloga Montse Martí.
Ràdio Nova va emetre el dimarts 14 de desembre un nou programa del COMNOVA Famílies. L’espai va comptar amb la participació de la doctora Maritza Hernández que va parlar de disciplina, entenent-la com un procés d’aprenentatge que implica, entre altres coses, conèixer, respectar i acatar les normes socials que faciliten la convivència i que exigeixen l’establiment de límits i la regulació del mateix comportament.
Tots volem aconseguir el que ens agrada i el que és important per a nosaltres. Els nostres fills i filles també, explica la doctora Maritza Hernández. Però no sempre podem obtenir allò que volem i això ens pot causar enuig, decepció i frustració, assegura.
Per això, diu, necessitem ensenyar als nostres fills i filles com comportar-se quan no aconsegueixen el que volen. I en aquest sentit, el pare i la mare de cada nen han de posar-se d’acord en com fer-ho. Com adults, els pares i les mares sabem que els nens imiten el nostre comportament, i també imiten el que fem nosaltres quan no assolim el que volem. Per això és important controlar-nos.
La Dra. Hernández, declara que és important establir normes en la família per saber com hem de comportar-nos i el que està i no està permès fer. Els pares han de ser clars en posar i comentar les normes. I també necessitem pensar en les conseqüències que s’aplicaran si no es compleixen, i assegurar-nos, com a pares, de què siguin proporcionades a l’edat dels nens.
Quan els nens són molt petits, els pares i mares acostumen a decidir per si mateixos les conseqüències que s’aplicaran, com els càstigs i els premis. Però quan els fills van creixent, convé comentar i, fins i tot, decidir amb ells quan es pugui, el que es farà perquè ho sàpiguen abans, ho acceptin millor i es responsabilitzin del seu propi comportament.
És important que les conseqüències estiguin relacionades amb el comportament que es vol controlar, i que els fills les vegin raonables perquè aquestes conseqüències donen millor resultat quan s’apliquen amb seguretat i amb molt respecte.
Podeu recuperar els onze espais que s’han enregistrat al podcast del programa COMNOVA Famílies a radionova.cat.