
L’Ajuntament de Vilanova el Camí convoca mobilització per aquest dilluns, a les 6 de la tarda, a la plaça del Mercat per tal de mostrar el rebuig a la gestió que la Unió Europea està fent en matèria de polítiques de refugiats. Aquest dissabte hi ha hagut mobilitzacions, coincidint amb la crida Internacional del Dia contra el Racisme impulsada per moviments unitaris d’arreu d’Europa.
A Barcelona, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme va congregar quinze mil persones que van fer una marxa fins al mar per estendre una simbòlica catifa de benvinguda a refugiats i migrants. La manifestació, encapçalada per la societat civil amb el lema “Prou Racisme”, comptava amb el suport d’Stop Mare Mortum, SOS Racisme i la Comissió Catalana d’Ajuda a Refugiat (CCAR). A més, mig miler d’entitats, partits polítics i sindicats s’han afegit a la crida.
Segons valoracions del portaveu d’Stop Mare Mortum, Toni Borrell: la ciutadania ha demostrat el seu posicionament contrari a l’acord entre la Unió Europea i Turquia, i a diferència dels estats ha expressat “vol assumir la responsabilitat d’acollir a totes les persones que ho necessitin independentment de la seva nacionalitat i motiu de desplaçament”.
A la concentració de Barcelona també ha participat Ahmed Galai, president de la Lliga Tunisiana pels Drets Humans, Premi Nobel de la Pau 2015.
La UE ratifica l’acord amb Turquia
Divendres, els caps d’estat i de govern de la UE van ratificar l’acord amb Turquia. Davant les crítiques rebudes, els governs de la UE han intentat refer l’acord, destacant el fet que no es realitzaran expulsions col·lectives a Turquia –tal i com prohibeix l’article 19 del tractat de Drets Fonamentals de la UE─ sinó que es duran a terme processos individualitzats, cas per cas. L’acord, aconseguit després de dos dies d’intenses negociacions, estableix que a partir d’aquest diumenge es podran expulsar els que no compleixin els requisits per estar en territori grec.
En la mateixa línia, la UE busca acordar amb el govern d’Erdogan alguns canvis legislatius a Turquia que permetin establir aquest estat com a país segur. Actualment, la legislació internacional prohibeix deportar a possibles demandants d’asil a un tercer país que no contempli la possibilitat de demanar protecció internacional, com és el cas de Turquia, on encara avui dia no s’ha suprimit la restricció geogràfica que estableix la Convenció de Ginebra de 1951 per la qual només persones europees poden demanar protecció internacional.