Un grup de dones majoritàriament d’origen marroquí vinculades a la plataforma anoienca Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR Anoia) s’han organitzat per millorar la convivència i la integració. Sota el nom Compartim Ciutadania han decidit forjar un espai propi per tal de compartir les seves inquietuds i “poder afrontar millor les demandes d’altres conciutadanes que es troben soles i aïllades”.
Fátima Menegadi és una de les impulsores de la iniciativa. Participa activament a les manifestacions de la UCFR Anoia i va demanar suport a Maribel Nogué, una altra de les integrants de l’entitat, per tal de crear aquest espai que afavoreixi la integració de les dones immigrants per acompanyar-les i compartir inquietuds.
En la Maribel Nogué van trobar la mediadora ideal per tirar endavant el projecte. Nogué, militant veterana en el camp social i feminista, actualment companya de Fátima Menegadi a la UCFR Anoia i de Karima Elhattabi –també a la Plataforma Feminista de l’Anoia- va acollir la idea amb entusiasme. “És molt important crear un espai propi per al col·lectiu, per facilitar la presència d’aquestes dones” assenyala Nogué, qui afegeix que “lluny de ser una plataforma tancada ha de servir de trampolí cap a la integració”.
Entre les principals preocupacions que tenen les promotores de Compartim Ciutadania hi ha la lluita contra els estereotips i la discriminació. Karima Elhattabi no acaba d’entendre “perquè en el continent europeu que se suposa hi ha llibertat i democràcia, costa tan d’acceptar la diversitat i hi ha gent tan i tan tancada”. Elhattabi reivindica la riquesa de la diversitat i afirma que encara moltes vegades es troba les portes tancades per culpa dels prejudicis. En aquest sentit, aquesta dona formada com agent antirumors, afirma que “perquè la integració sigui possible cal un esforç recíproc, tant per part de la població nouvinguda com per part de l’autòctona”.
Ens els darrers anys, com reconeix Fátima Menegadi hi ha un major interès dins el teixit associatiu per incentivar la participació de la població immigrant, un aspecte que valora de manera molt positiva i que ha viscut en primera persona gràcies en bona part a Unitat Contra el Feixisme i el Racisme. Segons Maribel Nogué “l’antídot contra el racisme i l’odi passa per l’empatia i el coneixement des de la quotidianitat, des dels valors propis de persona que ens acosten en aspectes humans”.
L’associació es presentarà públicament demà divendres, a dos quarts de 7 de la tarda a la Sala Polivalent de l’Espai Cívic Centre.
En aquest acte, explicaran els motius de creació de Compartim Ciutadania i quines accions tenen previstes tirar endavant. És per això que Fátima Menegadi fa una crida a tothom, immigrants o no, però sobretot a les dones, perquè s’acostin a l’Espai Cívic Centre per conèixer la nova associació i l’ajudin a créixer. A la trobada tampoc no hi faltarà el te, la música i el bon ambient. Les seves promotores insisteixen en l’obertura a tothom per afavorir la convivència cultural.
Per contactar amb el col·lectiu ho podeu fer al correu: compartimciutadania2016@gmail.com