- Diumenge es volen presentar a la ciutadania, amb una tarda de ball oberta a tothom, a Can Papasseit, de 17 h a 20 h.
Vilanova del Camí s’ha convertit en la seu de la primera associació de familiars de l’Anoia dedicada a la síndrome Down. Un grup de mares va iniciar ara fa un any la creació de l’entitat AnoiaDown per tal de complementar les activitats cognitives i altres serveis que reben els seus fills. El seu objectiu és contribuir socialment a la inclusió de totes les persones amb diversitat funcional.

La iniciativa de crear aquesta associació sense ànim de lucre va sorgir d’un grup de famílies usuàries d’Àuria Fundació. Les estones que es trobaven a l’espera de l’autobús, mentre portaven els fills a escola o al taller van començar a compartir la inquietud i l’interès per la informació sobre què més podien fer per millorar la qualitat de vida dels seus fills i oferir-los activitats de creixement.
Entre cafè i cafè, i entre estones de parc, Erika Araya, Lorena Mallada i Luisa Martínez -les tres dones que conformen la junta directiva- van donar forma a aquesta associació sense ànim de lucre. Ara fa un any que van iniciar les primeres passes de creació de l’associació amb l’assessorament estret i còmplice de la federació Down Catalunya i de la seva directora, Úrsula Reales, que sobretot les està ajudant a trobar la manera de treballar la inclusió.
Actualment, són sis famílies, però el grup està creixent. Amb tot, com afirma la presidenta, Erika Araya, no estan capficades amb els números, sinó que els interessa la qualitat.
Una de les primeres accions que han tirat endavant ha estat l’organització d’uns tallers cognitius per ajudar els seus fills i filles a reforçar la formació una vegada han acabat l’etapa escolar i s’incorporen a la vida laboral, perquè com explica Araya, no perdin la pràctica del que han après i no trenquin les dinàmiques i l’entrenament de l’aprenentatge.
El taller d’activitats cognitives serveix per reforçar la memòria, l’atenció, la comunicació… Funciona cada divendres en el Centre Cívic Barri de la Pau, de 18 a 19 hores, i va a càrrec de David Alamillo i Raül Carbonell, ambdós graduats en integració social, i que els participants ja coneixen d’Àuria.
D’altra banda, d’un caire diferent i més distès, els dimarts, de 18 a 20 h fan un taller d’art a Can Papasseit, en aquest cas està obert també a les famílies i a la comunitat en general. De fet, la intenció d’Anoia Down és aplegar altres adolescents i joves, perquè com afirma la vicepresidenta de l’entitat, Lorena Mallada, poden aportar moltes i bones idees i interactuar amb els participants d’una manera més pròxima.
La divulgació, una altra prioritat
Una altra dels objectius de l’entitat és aportar informació a la ciutadania sobre la investigació de la síndrome de Down i sobre els avenços que s’han fet en els darrers deu anys, sobretot respecte a l’envelliment. Com explica Araya, abans “es pensava que el deteriorament cognitiu que aquestes persones tenien a partir dels 40 anys era per la síndrome de Down, però s’està esclarint que té a veure amb l’Alzheimer precoç, perquè justament una de les proteïnes que es troba en l’aparició dels símptomes està localitzada en el cromosoma 21 que és el que les persones amb Down tenen per triplicat; d’aquí que tinguin més possibilitats per desenvolupar Alzheimer precoç”. Per això és tan important, diu, i per això ha canviat el model d’atenció precoç, que cada entitat ofereix de diferent manera, des del punt de vista de la salut, amb proves i seguiment hospitalari, però també amb tallers d’activitats cognitives, com fa l’Associació AnoiaDown.
Erika Araya i Lorena Mallada també volen donar naturalitat a l’experiència de tenir un familiar amb síndrome de Down i reivindiquen que els seus fills són tan particulars o especials com els altres, amb les seves capacitats diferents, com qualsevol persona.
Primer Ball per la inclusió
Tot i que han unit forces per complementar el suport que reben les persones amb síndrome de Down en Àuria Fundació, estan obertes a “atendre totes les persones amb diversitat funcional intel·lectual que ho necessitin, amb qualsevol altre diagnòstic de tipus intel·lectual i de qualsevol edat, i totes les activitats que es proposen són benvingudes”.
I per donar-se a conèixer i per presentar-se a la ciutadania aquest diumenge han organitzat el primer Ball per la inclusió, a Can Papasseit. Una tarda de diversió i de trobada que començarà a les 17 h i estarà dinamitzada per la coreografia de Sara Ramos i la música del dj Javi Mancebo. Fins a les 20 h del vespre tothom qui vulgui podrà participar d’aquesta tarda de música i ball.
Durant l’esdeveniment faran diferents sortejos, amb premis gentilesa dels comerços de Vilanova Comerç. Des de l’entitat han agraït el suport de tots els col·laboradors, que són prop d’una quarantena, així com de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, des de la regidoria de capacitats diverses.