La Unión Cultural Extremeña Anoia celebra aquest cap de setmana dues cites rellevants. D’una banda, dissabte, la festivitat de San Pedro de Alcántara, patró d’aquesta localitat on tenen arrels un bon nombre de vilanovins d’origen extremeny. De l’altra, encara que sigui amb una mica de retard, han programat per diumenge la Festa de Guadalupe, patrona d’Extremadura. El dia de la patrona extremenya és el 6 de setembre, però enguany la Unión Cultural Extremeña Anoia ha endarrerit la celebració i ha decidit celebrar conjuntament la festa als patrons el mateix cap de setmana. Una doble festa que tal i com subratllen, està oberta a tot el veïnat.
Per començar, dissabte, a dos quarts de vuit del vespre, començarà la missa cantada pel cor de l’entitat “El Sentir de una tierra”. En acabat, es repartiran migas i cafè amb llet per a tothom, a la sortida de l’església de Sant Hilari.
La responsable de cultura de la Unión Cultural Extremeña Anoia, Enriqueta Borrega, explicava avui a Ràdio Nova com recorda la tradicional celebració de las Hogueras de San Pedro, patró d’Alcántara i copatró d’Extremadura; es feien fogueres al carrer i el jovent cremava suros i es perseguien per embrutar-se la cara. A Vilanova del Camí s’havien fet aquestes fogueres, com recorda Borrega “però cada vegada costava més que la gent es desplacés al riu en aquestes dates, perquè feia fred”.
Diumenge serà la gran festa de Guadalupe que es farà al carrer, davant de la seu de l’entitat. De bon matí es serviran esmorzars amb dolços extremenys i es farà una missa cantada i unes pregàries al carrer del Rosari. Després cantaran els cors i danses de l’entitat. Tot seguit es farà un dinar popular que cuinaran un grup de dones del centre i que segons ha avançat Queta Borrega, faran pollo al chilindrón, amanida i postres. Els tiquets es poden adquirir al local social, al preu de 10 euros. El dinar es farà al carrer sempre que el temps acompanyi. Si plou, es farà a dins de la seu social.
Hem de recordar que aquest és l’any del 20è aniversari de l’entitat i per això han previst la projecció d’un audiovisual amb imatges sobre la trajectòria de l’entitat al llarg de tot el dia.
Cap a finals d’any, l’entitat també té programat el tradicional sopar de lliurament de les emblemàtiques “bellotas de oro” un reconeixement a les persones que han col·laborat al llarg d’aquests anys amb l’entitat.
I el que no és segur encara és que es faci el pessebre vivent al Nadal, perquè com explica Borrega, requereix la implicació de moltes persones. Tot i així des del centre es fa una crida a la col·laboració de tothom qui vulgui donar un cop de mà per intentar fer-ho possible.
Podeu escoltar el programa en aquest reproductor: