- Els experts asseguren que una pandèmia dura entre tres i quatre anys. En el nostre cas, diu la Dra. Garcia, estem a la meitat del procés i, malgrat que l’afectació va minorant, gràcies a la immunitat de grup, aquesta sisena onada, va tornar a desbordar l’atenció primària.
- Segons una enquesta del Col·legi de Metges, realitzada a l’estiu de 2021, el 48% dels professionals de la salut pateixen algun tipus de trastorn emocional a causa de la pandèmia.
El passat 12 de març va fer dos anys des de l’inici de la pandèmia a les nostres contrades. La conca es va tancar per fer front a una pandèmia descontrolada i especialment virulenta per a la qual ningú estava preparat.
Els primers moments van ser, potser els més durs, per la desconeixença, per l’evolució desbocada del virus, per l’alta mortalitat. Els CAPS saturats, l’hospital desbordat, personal sobrepassat… incertesa i por, molta por.
La gestió d’aquesta pandèmia no ha estat fàcil per a ningú, però ha estat especialment dura per als professionals de la salut que han hagut d’afrontar un repte descomunal sense els recursos materials ni humans necessaris.
Durant els primers moments de l’esclat de la COVID-19, la incertesa, la por, el desconeixement, l’angoixa van ser els sentiments compartits entre els professionals sanitaris. La Dra. Ma José García, directora de l’EAP de Vilanova, assegura que, dos anys després, es continuen tenint els mateixos sentiments amb la diferència que ara, ja s’ha pogut madurar i adquirir certa expertesa que ajuda a l’hora d’enfrontar-se a l’evolució de la pandèmia. Així i tot, la doctora creu que aquesta pandèmia ens ha passat factura a tots i, el més important, que això encara no s’ha acabat.
“La sisena onada va tornar a desbordar-nos. Els contagis van ser exponencials”
Dra. Ma José García, directora de l’EAP de Vilanova del Camí
A poc a poc, la situació sembla que es va normalitzant, tot i que segons expliquen els experts, una pandèmia dura entre tres i quatre anys. En el nostre cas, diu la Dra. Garcia, estem a la meitat del procés i, malgrat que és cert que l’afectació per coronavirus va minorant, gràcies a la immunitat de grup, aquesta sisena onada, va tornar a desbordar l’atenció primària.
Aquesta pandèmia ha estat un curs accelerat per als professionals de l’atenció primària que han actuat en moltes ocasions com a mur de contenció, evitant el col·lapse dels hospitals. És inevitable diu, Ma José García, recordar el caos del principi i la sensació d’estar superats que es tenia tant al CAP, com als hospitals o a les residències.
“L’equip de l’EAP s’ha fet més fort i ha guanyat en cohesió i resiliència”
Dra. Ma José García, directora de l’EAP de Vilanova del Camí
La irrupció de la pandèmia i la seva evolució ha canviat la manera habitual de treballar al CAP. Han hagut d’aprendre a ser flexibles i a adaptar-se a les situacions per donar resposta a les exigències de cada moment.
La Dra. García relata que s’han establert equips amb metges, infermeres i auxiliars que només treballen per Covid i això diu, tensa la resta de la plantilla. Tot i que durant aquests dos anys s’han incorporat més persones a les plantilles hi ha la sensació que no n’hi ha prou, diu la doctora. Per això, aplicacions com La meva Salut, han estat molt importants en certs moments de l’evolució de la pandèmia, especialment per tramitar les altres i les baixes mèdiques. Evidentment, diu la doctora, l’aplicació no és útil en cas d’urgència.
Tot plegat ha canviat també les relacions entre els professionals de la salut que, García assegura que, han guanyat en cohesió i especialment, en resiliència.
Seqüeles emocionals
Els experts asseguren que aquesta pandèmia ha deixat profundes seqüeles en la societat especialment en la part emocional però també pel que fa al tractament i als diagnòstics. La Dra. García afirma que el tractament de la Covid ha tingut preferència i això vol dir que hi ha diagnòstics i tractaments d’altres patologies que s’han retardat.
Emocionalment, el col·lectiu de professionals sanitaris també han patit les conseqüències de la pandèmia. El Col·legi de Metges va efectuar una enquesta l’estiu del 2021 que demostra que gairebé la meitat dels professionals pateixen algun tipus de trastorn emocional. La Dra. García ho confirma i destaca que el col·lectiu arrossega molt cansament, més mental que físic, perquè a més a més no veuen el final.
Malgrat tot, Garcia, es mostra positiva i creu que amb la immunitat natural de les persones que han patit la malaltia i l’efecte de les vacunes, la situació va millorant i els casos ja no revesteixen tanta gravetat com al principi. Ja s’han començat a relaxar moltes mesures i augura que en el termini de dos mesos se’n relaxaran més, com l’ús de la mascareta.