L’Associació Cultural Camp del Rei i la Unión Cultural Extremeña Anoia han iniciat plegades una campanya de denúncia sobre accions incíviques. Amb el lema Barri vigilat volen conscienciar al veïnat sobre l’augment progressiu d’aquestes accions, les mesures que cal prendre per tenir un barri més net, cívic i segur i al mateix temps exercir pressió davant l’administració local perquè faci complir les normes
Paco Nevado i Manolo Cano en representació d’ambdues entitats, expliquen que els uneix un interès per vetllar pel bé comú del barri. Fa temps que des d’ambdues entitats, que porten molts anys integrades en aquest nucli veïnal, comparteixen el neguit de veure que l’envelliment del barri va de la mà també de la pèrdua de qualitat de vida i de convivència. D’aquí que s’hagin decidit a iniciar la campanya.
Precisament l’Ajuntament ha iniciat també aquest mes de novembre una campanya sobre civisme, amb difusió informativa als mitjans locals i al carrer. Segons afirma Paco Nevado ha estat una coincidència, però no és estrany perquè ja fa un temps que havien expressat a l’alcaldessa vilanovina la preocupació per aquest tema.
La campanya ha començat aquesta mateixa setmana amb informació a les xarxes socials i cartes als veïns. Afirmen que no es tracta de fer crítiques gratuïtes, sinó de visibilitzar aquestes accions perquè es pugui actuar en conseqüència. De moment com explica Manolo Cano han penjat algunes fotografies de denúncia a Facebook, com per exemple una imatge de bosses plenes d’ampolles de plàstic, llençades de qualsevol manera a la vorera, en comptes de dipositar-les als contenidors.
A banda de moure la campanya a les xarxes i al carrer amb cartells, també han iniciat gestions per fer trobades amb els responsables de les comunitats de veïns dels blocs.
Des d’ambdues entitats esperen que la campanya sigui ben rebuda pel veïnat i sobretot que la preocupació es faci evident. També subratllen que s’adrecen a tota la població del barri, perquè les accions incíviques no tenen un perfil concret al marge, potser, de la comoditat, la desídia o la impunitat.
Paco Nevado feia explícitament una crida a l’administració, perquè no només es facin campanyes informatives i de sensibilització, sinó que hi hagi un compromís major per fer complir les lleis.
I és que segons afirmen des d’ambdues entitats, no disposar d’informació sovint és una excusa, perquè hi ha normes de civisme i respecte que són evidents, com la de fer ús dels contenidors. Tot i així segons avança Manolo Cano també faran peticions concretes a l’Ajuntament per poder senyalitzar les zones afectades, amb informació sobre els horaris de recollida de voluminosos o el servei de deixalleria.
El barri del Camp del Rei és un dels més antics de Vilanova del Camí i segons afirmen des de les dues entitats, s’ha anat envellint. D’aquí que sigui una zona compresa dins la Llei de Barris del govern català, que promou la rehabilitació global dels barris per evitar-ne la degradació, millorar les condicions de les persones que hi viuen, i afavorir, la cohesió social.
Fa uns anys tant la Unión Cultural Extremeña Anoia com l’Associació Cultural Camp del Rei havien estat actives en les reunions de Llei de Barris, aportant el seu granet de sorra sobre la diagnosi del barri. Ara, amb aquesta campanya, volen posar sobre la taula novament la seva implicació en els temes socials del barri, més enllà de la seva aportació cultural. És per això que tant Paco Nevado com Manolo Cano apunten altres temes que volen abordar, tot cercant el suport institucional.
La campanya no té data de caducitat, segons afirmen els promotors de la iniciativa. Avui han compartit a les xarxes la informació sobre els horaris de la deixalleria (de dilluns a dissabte, de 10 h a 13 h i de 16 h a 19:30 h) i sobre la recollida de voluminosos que es fa els dimarts i divendres, prèvia trucada a l’Ajuntament.