Vilanova va cloure aquest dimecres, 14 d‘abril, la celebració de la primera Setmana de l’Energia amb una conferència centrada en el canvi climàtic que va anar a càrrec de Frederic Ximeno, Director General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Ximeno va compartir amb els assistents, una trentena de persones, els acords adoptats a la cimera de Copenhague, que va tenir lloc el passat desembre. Acords que, segons Ximeno, van ser insuficients però que serveixen per avançar en la línia correcta i posen les bases per al debat en la propera cimera prevista per al 2011.
L’acord de Copenhague, va dir el Director de Polítiques Ambientals, va evidenciar postures molt diferents entre els països participants a la cimera. Per una banda, hi ha els països més afectats pel canvi climàtic, aquells que viuen exposats a les inundacions, les sequeres, les gelades, l’erosió, i l’augment de la temperatura planetària, que reclamen accions urgents. En contraposició, els països que representen les grans economies, mobilitzats pels Estats Units i la Xina, s’involucren en el projecte però alenteixen la velocitat del procés. I d’altra banda, hi ha la Unió Europea, capdavantera en la lluita contra el canvi climàtic, però que no va aconseguir incidir en el resultat de les negociacions.
La conferència sobre la cimera de Copenhague i els acords que s’hi van prendre va provocar la curiositat i els dubtes entre els assistents que van aprofitar l’ocasió per obrir un debat.
La reducció del consum energètic i la reducció de les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera també van centrar l’acte que es va fer dimecres a la tarda al complex esportiu de Can Titó. El Tinent d’Alcalde de Medi Ambient, Francesc Viera acompanyat del Director General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Frederic Ximeno i Josep Manel Esteban, tècnic de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona van inaugurar oficialment les plaques solars tèrmiques que s’han instal·lat als vestidors del camp de futbol. A l’acte també hi van assistir el regidor d’Esports Antonio Sánchez, i les regidores de Serveis Personals i Cultura, Pepita Còdol i Francina Gabarró, respectivament.
Es tracta de la instal·lació de 12 plaques solars connectades en sèrie que permeten un estalvi energètic en l’escalfament de l’aigua calenta i, en conseqüència una disminució de combustible, que només s’utilitza per donar suport els mesos de menys radiació solar. La caldera de gas-oil així com l’acumulador solar, estan instal·lats a la planta baixa del pavelló. L’energia estalviada es tradueix en una reducció important d’emissions de CO2 (diòxid de carboni) que els especialistes han xifrat en més de 3.262 kg.
Pel que fa a l’estalvi energètic, tècnics de MAIP, l’empresa encarregada de la instal·lació, van explicar que segons l’estudi realitzat entre els mesos de juliol i novembre de 2009, les plaques solars havien suposat un estalvi de més de 7.000 kw/h que traduït en consum de gasoil suposava aproximadament un estalvi de 516 €.
Segons les previsions de la regidoria de medi ambient, aquests col·lectors solars cobriran el 70% del consum anual.
Aquesta actuació ha representat una despesa de 22.000 € dels quals un 26% els ha aportat la Diputació de Barcelona, un 41% la Generalitat de Catalunya a través de l’ICAEN i un 33% l’Ajuntament vilanoví.
Des de la regidoria de Medi Ambient ja s’han començat els tràmits per instal·lar dos nous conjunts de plaques solars al complex esportiu. Viera va insistir en la necessitat de coordinar-se i col·laborar entre administracions per poder avançar en temes com la reducció del consum energètic. Les instal·lacions de plaques solars continua sent cara i l’ajuntament, sense la col·laboració d’altres administracions, no ho podria portar a terme.