- Aquesta entitat sense ànim de lucre, ha iniciat un projecte d’horts pensat per omplir de vida la zona del parc fluvial del riu Anoia situada entre Vilanova del Camí i la ciutat d’Igualada.
- Compten amb una parcel·la de tres mil metres quadrats a tocar del tanatori que posen a disposició de qui desitgi tenir un espai per cultivar varietats agrícoles tradicionals i espècies silvestres.
A partir d’aquest hivern el node Anoia del Col·lectiu Eixarcolant inicia un projecte per facilitar parcel·les d’hort a persones que el vulguin cultivar i dinamitzar activitats al Parc Fluvial. La proposta consisteix en la cessió d’un terreny per tal que persones de la comarca que els agradaria cultivar un hort, però que no tenen cap espai per fer-ho possible puguin accedir a petites parcel·les i cultivar-les.
A més a més, l’espai tindrà una zona reservada a arbres de varietats tradicionals, és a dir varietats antigues que faci almenys 50 anys que ja es cultiven a la zona, les quals en la majoria dels casos amb un alt risc de desaparició.
La cessió serà gratuïta per a les persones sòcies d’Eixarcolant, des d’on Marc Talavera convidava també a totes aquelles que tinguin interès a cultivar les seves verdures i compartir coneixements i experiència a posar-se en contacte amb l’entitat.
Per tal de participar-hi i poder aconseguir una parcel·la s’ha creat un formulari per recollir les dades de les diferents persones interessades. Aquest es troba disponible a la web del Col·lectiu Eixarcolant al llarg del mes de novembre: www.eixarcolant.cat
Pròximament, faran una primera assemblea per tal d’informar dels detalls tècnics i de respondre tots els dubtes i consultes que es puguin generar. Serà el moment de “definir com s’organitza l’espai i quins recursos comuns s’habiliten amb la perspectiva d’iniciar els cultius passades les festes i tenir aquests horts plenament actius a la primavera”, segons afirma Talavera.
El Col·lectiu Eixarcolant espera que aquest nou indret faciliti a diferents persones de la comarca la possibilitat d’introduir-se al món de l’agricultura i de l’etnobotànica i de poder aprendre moltes coses noves i compartir inquietuds comunes.
Aquests horts d’Eixarcolant també tindran d’una petita zona exterior habilitada per dur-hi a terme els tallers o activitats organitzades pel node territorial del Col·lectiu, on diferents ponents i talleristes experts en agroalimentació, botànica, ecologia, ciència i tradicions podran impartir activitats formatives o divulgatives obertes al conjunt de la població.
El projecte respon a la necessitat cada cop més visible de canviar el model de producció, distribució i consum d’aliments per tal d’aconseguir complir alguns dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) marcats per l’Assemblea de les Nacions Unides.