- S’adreça fonamentalment a ajuntaments, professionals, agents i serveis implicats i també als joves de 12 a 35 anys de l’Anoia
El departament de Joventut del Consell Comarcal ha enllestit l’elaboració del Pla Comarcal de Joventut de l’Anoia 2020-2024, que es va presentar davant dels consellers comarcals i electes dels municipis de l’Anoia en el marc del Consell d’Alcaldes celebrat la setmana passada.
“Aquest document vol ser l’eina de planificació estratègica per als propers cinc anys a l’hora de guiar les polítiques de joventut a la comarca”. S’ha fet, diu, “atenent a les necessitats específiques del territori, proposant respostes molt concretes a reptes reals”.
Afirma Carme González, consellera de Joventut i LGTBI del Consell Comarcal
El Pla Comarcal de Joventut s’adreça a ajuntaments, professionals, agents i serveis implicats i també als joves de 12 a 35 anys de l’Anoia. S’ha elaborat a partir d’una acurada diagnosi de la realitat actual, recollint un seguit de línies estratègiques i concretant accions específiques i mètodes de seguiment i avaluació de la seva implementació.
La diagnosi prèvia ha posat de manifest, entre d’altres problemàtiques o mancances, que cal tenir presents i abordar les diferències sociodemogràfiques en un territori divers, com la manca de professionals específicament dedicats a l’àmbit de la joventut en molts municipis i la seva consolidació. Així mateix destaca la important afectació de l’atur juvenil a la comarca, la detecció elevada d’absentisme a centres de secundària, la dificultat d’accés a l’habitatge i les necessitats de transport per facilitar l’accés a l’oferta formativa postobligatòria.
Altres temes que prenen rellevància en la diagnosi és la manca de serveis per acompanyar les persones joves en la salut emocional, la manca d’activitats de lleure i d’instal·lacions juvenils o l’augment de joves menors no acompanyats en centres de la comarca.
A partir d’aquí s’han definit 4 eixos estratègics –Fer comarca i xarxa, Acompanyament de les transicions, Benestar i salut i Cohesió social i participació–i un total de 16 objectius estratègics.
S’hi inclouen, per exemple, oferir un suport adequat als municipis en el desplegament i consolidació de les polítiques de joventut, millorar l’ocupabilitat de les persones joves fomentant una inserció de qualitat, promoure estils de vida saludable entre les persones joves i afavorir l’educació emocional o enfortir la cohesió social al territori, acompanyant i donant suport a espais d’inclusió, empoderament i interacció entre col·lectius diversos.
I cadascun d’aquests eixos estratègics i objectius es tradueixen concretament en prop de 40 projectes que el Consell Comarcal planteja desenvolupar de la mà dels ajuntaments de l’Anoia.