- El Club Esportiu Anoia, la Fundació Àuria i l’Associació SMC Anoia han signat un conveni marc per esmerçar esforços i donar suport al projecte i creació d’aquest equip de Futbol Inclusiu
- En el Dream Team Anoia participen persones amb diversitat funcional i amb problemàtica de salut mental
Fa mesos que es va donar a conèixer a Vilanova del Camí el Dream Team Anoia, un equip de futbol integrat per persones amb diversitat funcional o amb problemes de salut mental. Aquest dimarts, la seva creació s’ha consolidat una mica més amb la signatura d’un conveni marc de col·laboració a tres bandes: entre l’Associació Salut Mental Anoia, La Fundació Privada Àuria i el Club Esportiu Anoia de Vilanova del Camí. Plegats estan impulsant aquesta iniciativa, pionera a la comarca de l’Anoia.
Raúl Martos Santano és l’entrenador de l’equip i responsable d’aquest projecte dins el Club Esportiu Anoia. El passat estiu, acompanyat de dos dels jugadors –Vanesa Santamaría i Alfonso Mena– ja ens van presentar el Dream Team Anoia. En aquests mesos, l’equip ha celebrat el I Torneig de Futbol Inclusiu i ha participat de diferents trobades, la més recent amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental. També van tenir una participació destacada en la Festa de l’Esport de Vilanova del Camí.
Actualment, són uns divuit jugadors -tots majors d’edat- i estan disputant una lliga Federada de Futbol 7, amb equips de tota Catalunya. A més, com explica Raúl Martos no paren de pensar en nous projectes per tirar endavant, de cara a l’any vinent, com per exemple la creació d’un equip infantil o juvenil, amb menors d’edat.
L’esforç, el compromís, la motivació, l’ajuda mútua, la col·laboració…, són alguns dels valors que el Dream Team Anoia ha recollit en un conjunt de jugadors que es mostren entusiasmats de formar-ne part. Víctor Luque Verdaguer, el porter, expressava a Ràdio Nova com n’és de gratificant participar d’aquesta experiència.
Des de la Fundació Àuria i des de l’Associació Salut Mental Catalunya Anoia també es mostren molt satisfets amb aquest projecte, perquè acaba apoderant els participants i contribueix a la millora de la seva qualitat de vida, l’objectiu comú prioritari de les tres entitats que impulsen aquesta iniciativa.
Laura Coral Gallart, tècnica de la Fundació Àuria i coordinadora del servei de suport en el lleure, destaca l’autonomia que guanyen els participants, perquè els fa actius, responsables i partícips d’un projecte: l’equip. I tot i que reconeix que no sempre és fàcil deixar d’intervenir, amb un sentit de sobreprotecció per acompanyar-los, informar-los o guiar-los, aquest és el camí més enriquidor: deixar-los volar.
Després de molts anys d’experiència en el camp de la discapacitat, Laura Coral afirma que el Dream Team Anoia és un clar exemple del que ens ensenya aquest col·lectiu, perquè en la seva interacció amb els altres, acostuma a destacar el valor la cooperació.
“Ells sempre s’ajuden; si un cau, és igual que sigui del seu equip o de l’altre, perquè l’ajudaran sempre a aixecar-se. Això és super positiu i fa falta veure més”.
Laura Coral
La motivació, la implicació social del club, de les dues entitats i fins i tot la ciutadania… són imprescindibles, però no suficients. El director de l’Associació Salut Mental Catalunya Anoia, Fran Fernández, aposta perquè es puguin tirar endavant aquestes iniciatives al territori i subratlla la importància que comptin amb els mitjans, el finançament i els recursos necessaris i amb la implicació de l’administració.
Fernández ha volgut destacar també el paper del vilanoví Raúl Martos, pel seu lideratge en aquest projecte, “perquè ha estat el pal de paller”. Cal reconèixer, afirma que ha estat “la persona clau perquè el projecte tiri endavant, per la seva motivació i sensibilitat amb el col·lectiu de salut mental”.
Raúl Martos reconeix dos aspectes que són imprescindibles en aquesta experiència: d’una banda, el fet que els jugadors s’hagin convertit en “una colla d’amics i que es donin suport”, i de l’altra, que el Dream Team Anoia ja formi part del club, amb els mateixos drets que la resta. Explica que altres equips de l’entitat interactuen amb ells, sigui jugant o entrenant plegats, perquè se sentin integrats, cosa que com reconeix Víctor Luque han aconseguit: “es nota que el club ens aprecia i ens vol”.
Signatura del conveni
La signatura del conveni d’aquest dimarts va anar a càrrec de Montserrat Garcia Ruíz, com a presidenta de l’Associació SMC Anoia, Marta Mateu Serra, com a representant legal de la Fundació Privada Àuria i Jaime Barea Caldito com a president del Club Esportiu Anoia.
Val a dir que aquesta iniciativa ha comptat amb el patrocini de l’Empresa BUFF de la Comarca de l’Anoia, i es confia al llarg de la temporada en sumar més empreses i entitats col·laboradores.