- El certamen celebrarà una edició molt especial amb grans propostes per gaudir un any més de la fotografia i amb grans artistes com Chema Madoz i altres promeses joves.
El festival de fotografia FineArt Igualada celebra 10 anys de trajectòria i a partir del 25 de febrer ens tornarà a convidar a viure l’experiència de la fotografia. Aquest dimarts s’ha presentat el certamen que evidentment serà força especial aquest any, amb motiu de la celebració d’aquesta desena edició. A això cal afegir el marc especial que viu Igualada, amb la distinció de la Capital de la Cultura Catalana, una situació que com assenyala el director del festival Ramon Muntané, suposa una oportunitat més per ampliar la projecció d’aquest esdeveniment, tot i que any rere any, ha consolidat els canals de difusió.
El Fine Art va ser pioner a Catalunya a l’hora de reunir l’obra d’artistes consagrats amb l’obra amateur i col·lectiva de les aules de fotografia. En aquesta desena edició són més d’una dotzena les escoles que estaran presents al certamen. Juntament amb les exposicions individuals conformen la quarantena d’exposicions que podrem veure als diferents equipaments i sales igualadines.
Cal destacar la participació de l’obra d’un artista internacional com Chema Madoz darrere la qual el FineArt feia molts anys que hi anava. El fotògraf madrileny ha realitzat nombroses exposicions individuals, tant a Espanya com a l’estranger, i la seva obra, de caràcter conceptual, és molt respectada per la crítica. També destaca l’exposició de Ramon Masats, fotoperiodista, director de cinema, artista visual, fotògraf i realitzador de documentals, amb una obra molt costumista.
Una altra de les mostres que Muntané ha volgut destacar és la de l’igualadí Santi Carbonell a qui el FineArt retrà un homenatge especial amb una exposició que recollirà El món del Santy, tal com l’han titulada.
“Tindrem una exposició que és molt important per nosaltres, com una antològica del Santi Carbonell: El món del Santy”.
Ramon Muntané
Entre altres fotògrafs presents al FineArt hi haurà la gironina Carme Masià, amb una obra molt plàstica i poètica, o Pierre Radisic un belga amb arrels sèrbies, establert a Mataró a qui li agrada, diu, jugar amb el món i representar-lo des del seu punt de vista.
I entre les joves mirades, hi haurà la de Wayra Ficapal. Nascuda a Cochabamba, Bolívia, amb trenta-un anys, és una fotògrafa, periodista i editora gràfica catalana. La seva obra se centra en projectes documentals de llarga durada que busquen, a través d’una mirada sensible i íntima, trencar els estereotips establerts. Al FineArt portarà la mostra “Roberta, diari de transbordament”, que recull un testimoni de trànsit de gènere.
Segons afirma Ramon Muntané pel Fine Art han passat durant aquests 10 anys fotògrafs molt reconeguts, però també joves promeses que han vist créixer i que han enriquit el certamen tant en el vessant fotoperiodístic com l’artístic. Creu que aquesta és una de les claus del festival: apostar per la fotografia del futur.
El FineArt tindrà lloc del 25 de febrer al 20 de març, és a dir que en aquesta edició es mantenen els vint-i-quatre dies d’exposició. Tres setmanes llargues per poder gaudir de més de quaranta exposicions repartides en una vintena d’espais singulars de la ciutat que es trien amb cura per tal d’enllaçar les sales d’exposicions professionals, amb l’encant del centre.
“No només volem ensenyar la fotografia del que ha sigut, sinó també del que serà”.
Ramon Muntané
Aquest any cal destacar que l’Escorxador s’omplirà més que mai de fotografies, tot i que conservarà un espai com a centre de vacunació.
L’organització d’aquest festival fotogràfic, a càrrec del Departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada recau, un any més, en les mans d’un bon equip de persones de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada.