
El laboratori de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) el BiblioLab ha arribat a Vilanova del Camí. Aquest mes ha començat un cicle de tallers que al llarg d’aquesta tardor animaran als infants i joves vilanovins a aprendre a través de l’experimentació coses ben curioses relacionades amb la ciència, la innovació i la creativitat.
Un grup de 12 a 16 anys va participar en la primera trobada del BiblioLab per aprendre a desencriptar un missatge. Dimecres dia 24, es farà un altre taller d’experimentació per a infants de 6 a 12 anys.
El BiblioLab és un dels deu projectes destacats de “Connectem”, el Pla d’actuació del mandat 2016-2019 de la Diputació de Barcelona. El programa d’activitats que proposa a les biblioteques abasta diferents branques del coneixement. En moltes d’elles el factor tecnològic té un paper important, però també n’hi ha científico-socials que tracten sobre la nutrició, l’astronomia, la natura… d’altres artístics, i evidentment també projectes relacionats amb la lectura i l’escriptura, l’essència de les biblioteques.
El programa d’activitats del BiblioLab a la biblioteca vilanovina va començar el 9 d’octubre. El primer taller es va dedicar a la desencriptació de missatges xifrats. Els infants que ja coneixien el truc del suc de llimona per amagar missatges secrets, van descobrir també que es poden fer servir diferents sistemes i tècniques per encriptar un missatge assignant algoritmes i claus a les lletres.
El cicle continuarà el dimecres 24 d’octubre, amb el taller “Espurnes” que mostrarà als infants què passa amb els electrons quan es mouen, com generen electricitat i és utilitzada per fer funcionar els aparells. També disposaran d’un generador d’electricitat estàtica per jugar-hi i entendre millor el concepte d’energia elèctrica i els seus camps.
Web de la Biblioteca de Vilanova del Camí
I el novembre -el dijous dia 15- hi ha programada un altre sessió de BiblioLab titulada “Neo rol: el joc de la revolució neolítica”, en aquest cas adreçat a joves, adults i famílies.
D’altra banda, la biblioteca es va sumar també a la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, el dia 10 d’octubre. Ho va fer amb la primera trobada del curs del Club de lectura que va comentar el llibre “La luna no está”, de Nathan Filer. Els membres del club van retrobar-se després de molts mesos d’inactivitat i van manifestar la satisfacció per reprendre l’activitat. Aquesta vegada va ser la bibliotecària Teresa Mas l’encarregada de conduir les sessions.
Durant tot el mes d’octubre a la biblioteca vilanovina, així com també a altres biblioteques de la comarca (Igualada, Capellades, Montbui, El Bruc, Masquefa i Piera) hi haurà una mostra de llibres, revistes, còmics i audiovisuals sobre salut mental.