- Sílvia Juvé, José Manuel Jiménez, Patricio Márquez i Roser Nadal ens ofereixen el seu testimoni i expliquen obertament com han viuen la seva malaltia mental
Aquest dijous i, de manera excepcional, emetrem un nou programa del Positiva-ment Ràdio, un espai que fem en col·laboració amb el Grup Social Aidar de l’Associació de Salut Mental Catalunya-Anoia. El programa d’aquest dijous 4 de febrer és el número 13 i girarà entorn a l’estigma i l’autoestigma.

En aquest espai escoltarem els testimonis de Sílvia Juvé, José Manuel Jiménez, Patricio Márquez i donarem la benvinguda a Roser Nadal que s’incorpora aquest febrer al Positiva-Ment. Anela Dergic, Integradora social i la responsable del projecte de ràdio al Club Social Aidar i l’educadora Candela Aguilar han tutoritzat el programa.
Els problemes de salut mental són més comuns del que es pensa. De fet, una de cada quatre persones n’experimentarem algun al llarg de la nostra vida. Algunes de les malalties més freqüents són la depressió i l’ansietat, el Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC), l’esquizofrènia, el trastorn Bipolar, la paranoia, el trastorn de la personalitat o l’anorèxia i la bulímia.
Les persones que pateixen alguna malaltia mental, com són les que formen part del grup del Positiva-Ment, asseguren haver-se sentit discriminats per la societat, o fins i tot per familiars i amics. La malaltia mental carrega amb l’estigma de la incapacitat, de la irresponsabilitat i de la violència; i els mitjans de comunicació sovint també l’errem utilitzant vocabulari pejoratiu com pertorbat mental, histèric, boig, o maníac.
Aquest conjunt de prejudicis, amb efectes a nivell cultural, laboral, social… fan que la persona es vegi discriminada, rebent una resposta negativa, i vista socialment com inacceptable, pot arribar a la seva exclusió, al rebuig social i pot afectar negativament a la seva identitat, el que es coneix com l’autoestigma.
Celebritis i esportistes de primer nivell “surten de l’armari” de la salut mental
Parlar-ne obertament, oferir el testimoni en primera persona, ha ajudat a la Sílvia, al Patri, al José Manuel i a la Roser a acceptar-se tal com són i a reduir aquest autoestigma o si més no a millorar els seus efectes.
Roser Nadal, assegura que el fet que algunes celebritats com Britney Spears, Cameron Díaz, Catherine Zeta-Jones, Lady Gaga, Leonardo di Caprio o Ricky Martin, hagin parlat obertament de les seves malalties mentals, està ajudant a combatre l’estigma, i dona esperança a més de 450 milions de persones de tot el món, que pateixen alguna malaltia mental.
Esportistes d’alt nivell com Mikel Fels, David Beckham o Iniesta també han reconegut les seves malalties mentals, rebaixant la pressió que senten les persones amb algun tipus de trastorn mental i ajudant a la seva normalització.
Podeu escoltar el podcast del Positiva-Ment a radionova.cat.