Avui 10 d’octubre es celebra el Dia Mundial de la Salut Mental, una data que vol contribuir a visibilitzar la salut mental i la lluita per la defensa dels drets de les persones que tenen algun transtorn mental. A partir d’avui, precisament, reprenem a Ràdio Nova el programa Positivament Ràdio amb l’equip del Club Social Aidar

Positiva-Ment Ràdio
Àrea de programes de Ràdio Nova
Ho farem habitualment cada primer dijous de mes, però l’estrena del primer programa d’aquesta temporada és excepcional, perquè l’hem fet coincidir amb la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental.
Al programa entrevistaran a Fran Fernández, director de l’associació Salut Mental Catalunya Anoia i de la presidenta de l’entitat, Montse Garcia. També ens convidaran a conèixer algunes pel·lícules que tracten sobre la salut mental. I tampoc no hi faltarà l’humor, ni la música.
L’equip que fa possible el Positivament Ràdio és un grup d’usuaris del Club Social Aidar, un espai que els facilita l’Associació Salut Mental Catalunya Anoia. L’objectiu del programa és trencar l’estigma al voltant de les malalties de salut mental.
Aquesta temporada ens conviden a tornar a compartir experiències, coneixement i moltes emocions.

Diferents accions entorn al Dia Mundial de la Salut Mental amb el lema ‘Parlar i escoltar, salva vides’
En el marc de la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental es fan diferents activitats divulgatives per tal d’abordar les necessitats entorn la salut mental i els reptes que com a societat encara tenim pendents. Des de l’Associació Salut Mental Catalunya Anoia han iniciat avui una campanya a les xarxes socials amb la publicació de vídeos amb el hashtag #Sumatperlasalutmental. Diferents personalitats de l’àmbit cultural, polític, sanitari, i de serveis socials de la comarca de l’Anoia han donat el seu recolzament a la salut mental amb aquests vídeos.
La commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental va néixer l’any 1992 per equiparar la salut mental amb la salut física. El seus objectius són sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció.
Enguany, la celebració se centra en la prevenció del suïcidi, un problema de salut global que, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), anualment provoca la mort de 800.000 persones arreu del món, una cada 40 segons.
A la comarca de l’Anoia, com assenyala el director de l’SMC Anoia, Fran Fernández, han començat a augmentar els casos de suïcidi o intents de suïcidi, sobretot entre el jovent. Amb el lema “Parlar i escoltar, salva vides”, la jornada posa de relleu la importància que les persones en situació de risc puguin expressar les seves emocions, sentir-se escoltades i trencar amb l’aïllament.
Segons la OMS, els problemes de salut mental seran la principal causa de discapacitat al món l’any 2030. Uns 2 milions de joves de 15 a 29 anys han patit símptomes de transtorn mental durant l’últim any. La meitat d’aquests transtorns comencen als 14 anys, però la majoria no es detecten ni es tracten.
És per tot plegat que des de l’Associació Salut Mental Catalunya també tenen com un objectiu prioritari l’atenció al col·lectiu juvenil. Cada vegada més es troben amb joves que s’adrecen a l’entitat, acompanyats dels familiars, per demanar ajuda i orientació.
Per encarar aquesta problemàtica social, l’entitat també considera fonamental la formació dels professionals i de la ciutadania en general. El dia 17 d’octubre han organitzat la jornada de formació Joves i salut mental, al Museu de la Pell d’Igualada. Diferents professionals abordaran aquesta problemàtica per tractar els recursos i les dificultats que es troben els joves amb problemàtica mental associada.
La inscripció a la jornada és lliure i gratuïta i es pot fer a info@smcanoia.org
I per completar el programa de commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental també hi ha previst un acte per als més petits. El divendres 25 d’octubre a les 19 h, la Biblioteca Central d’Igualada acollirà una sessió de contacontes. Concretament amb la lectura del Conte “El cassó d’en Gerard” que recrea el dia a dia d’un nen diferent: les seves dificultats, les seves qualitats i els obstacles que ha d’afrontar.
