El doble confinament de la conca d’Òdena no només va afectar la seva ciutadania sinó també a les entitats que presten atenció especialitzada, com és el cas de Dones Amb Empenta (DAE), que es va haver de reorganitzar i adaptar el servei a la nova situació.
Des del dia 13 de març, concentren tots els esforços per fer els seguiments oferint diferents espais públics de suport i contenció. Les situacions amb què ens trobem són molt diverses i amb diferents nivells de vulnerabilitat. Des del Servei Servei d’Orientació i Assessorament a les Famílies (SOAF), s’explica com ha crescut l’angoixa davant la incertesa que suposa aquest episodi: quant temps durarà, si es perdrà el curs escolar, què passarà amb els ERTO’s… “Incertesa i por que afecta majoritàriament, a dones soles o en dones soles amb fills/es a càrrec”.
Des de DAE expliquen que creix l’angoixa de les dones i les famílies on hi ha persones grans, en les què estaven treballant en processos difícils, de separació, dols… i també les afectades per les custòdies compartides.
La situació empitjora en el cas de les dones en situació de violència masclista. Les educadores i treballadores socials dels Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIEs) que gestiona DAE indiquen que “la situació socioeconòmica de moltes dones que pateixen VM ja és precària de base. Aquestes dones, vulnerables social i econòmicament, es veuen indefenses i confuses davant les situacions laborals que s’estan trobant, moltes d’elles amb treballs precaris i contractes temporals, que no saben si continuaran…”, constaten.
L’atenció a les violències masclistes en el confinament
El nombre de trucades als telèfons d’atenció per violències masclistes, com els de l’ICD, s’han incrementat molt durant el confinament, però no es materialitzen en denúncies.
La principal dificultat amb què es troben les professionals de DAE és l’atenció a les dones que conviuen amb l’agressor. Les educadores socials constaten que “una de les afectacions de la violència masclista és l’aïllament de la víctima. L’estat de confinament afavoreix a l’agressor el control sobre aquesta. Un control que s’agreuja pel fet de compartir sostre 24 hores al dia”.
Per a altres dones, en canvi, el trencament del vincle social que suposa el confinament esdevé un escenari més tranquil. Una situació semblant passa amb els infants i adolescents que tenen mala relació amb l’escola o l’institut. Les psicòlogues infanto-juvenils del servei posen de manifest que “el fet de no haver d’anar a l’escola fa desaparèixer el conflicte i millora la relació a casa”.
La situació pel Covid-19, però, també significa una nova amenaça. Les mateixes psicòlogues aclareixen que “en els infants que tenen una excessiva por o preocupació per si l’agressor de la mare li fa mal, amb el COVID19 pateixen també per ella. Com si aquest virus fos un altre possible “agressor” de la mare”.